DOC/ Rusia critică Strategia de Securitate Națională propusă de Maia Sandu: „Ne învinuiesc de toate păcatele”

DOC/ Rusia critică Strategia de Securitate Națională propusă de Maia Sandu: „Ne învinuiesc de toate păcatele”
Colaj: Cotidianul

Reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a criticat proiectul Strategiei Securității Naționale - prezentat de președinta R. Moldova, Maia Sandu, susținând că documentul ar include „acuzații nefondate”.

Cunoaștem conținutul proiectului de Strategie menționat. De fapt, documentul nu conține nimic nou. Reprezintă un set „standard” de acuzații nefondate împotriva Rusiei „de toate păcatele de moarte” pentru actuala conducere moldovenească. Aceasta include subminarea ordinii constituționale și șantajul energetic și finanțarea ilegală a anumitor „grupuri criminale” și „răspândirea dezinformarii și minciunilor”, a declarat Zaharova.

Ea a mai spus că scopul Strategiei este de a încerca, în ajunul viitoarelor alegeri locale generale ale țării din 5 noiembrie, de „a fi transferată vina pe Rusia pentru incompetența administrativă a autorităților republicane și să justifice noile lor măsuri represive împotriva libertății de exprimare și a disidenței”.

Ca panacee (medicamente despre care se credea în trecut că vindecă orice boală) pentru amenințările hibride enumerate, se propune creșterea finanțării pentru sectorul de apărare și securitate, intensificarea interacțiunii cu NATO și statele sale membre și extinderea instrumentelor pentru suprimarea libertății de exprimare și de opoziție. Toate aceste orientări, motivate de poziția deschis rusofobă a conducerii țării, au fost exprimate în mod repetat de Chișinău, iar în practică, în ultimul an și jumătate, au urmat un curs deschis anti-rus. Acum, se pare, s-au hotărât să le consolideze doctrinar”, a comentat reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe.

Proiectul Strategiei Securității Naționale

La Consiliul Suprem de Securitate, convocat la 11 octombrie, șefa statului a prezentat proiectul Strategiei Securității Naționale, ce definește „pericolele la adresa securității R. Moldova și direcțiile de acțiune propuse pentru consolidarea securității naționale și securității fiecărui cetățean”.

Avem două mari pericole astăzi la adresa securității naționale: politica agresivă dusă de Federația Rusă împotriva țării noastre și împotriva păcii, în general, și corupția înrădăcinată în R. Moldova”, a subliniat Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, misiunea prezentată în Strategia Securității Naționale se bazează pe trei obiective esențiale:

  • Protejarea și garantarea siguranței tuturor cetățenilor;
  • Crearea unui stat puternic și respectat;
  • Aderarea la Uniunea Europeană, unde pacea este garantată.