DOC/ Decizia CtEDO: R. Moldova va trebui să-i plătească lui Alexandr Stoianoglo despăgubiri morale

DOC/ Decizia CtEDO: R. Moldova va trebui să-i plătească lui Alexandr Stoianoglo despăgubiri morale
Sursa foto: procuratura.md

R. Moldova va trebui să-i achite un prejudiciu moral în valoare de 3.600 de euro fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, potrivit deciziei pronunțate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), publicată marți, 24 octombrie.

ACTUALIZARE: După publicarea deciziei CtEDO, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că va cere Consiliului Superior al Procuraturii (CSP) să îi reexamineze cazul. De asemenea, Stoianoglo a menționat că va ataca în instanță decretul privind demiterea sa din funcția de procuror general.

„Mâine, poimâine ne adresăm în instanța de judecată cu cererea pentru anularea decretului președintei. În ceea ce privește restabilirea în funcție, depinde de doamna președintă. Cred că în situația actuală este imposibil. Cred că deciziile aplicate în privința mea sunt ilegale”, susține Stoianoglo.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Alexandr Stoianoglo a solicitat 20.000 de euro pentru prejudiciul moral, motivând că a suferit din cauza „mediatizării semnificative a cauzei la nivel național”. El susține că reputația i-a fost prejudiciată din cauza imposibilității de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 5 octombrie 2021.

Pe de altă parte, Guvernul este de părere că reclamantul nu și-a justificat cererea de despăgubire pentru prejudiciul moral pe care pretinde că l-a suferit și că, în orice caz, suma solicitată este excesivă.

Totuși, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a decis că R. Moldova va trebui să-i achite fostului procuror general Alexandr Stoianoglo 3.600 de euro -prejudiciu moral.

Curtea a remarcat importanța acordată echității procedurale în cazurile care implică revocarea procurorilor, inclusiv intervenția unei autorități independente în deciziile care afectează numirea și revocarea procurorilor. Curtea a constatat că reclamantului nu i s-a acordat nicio formă de protecție judiciară în legătură cu suspendarea sa, care l-a împiedicat să își exercite atribuțiile și l-a privat de salariul corespunzător timp de mai mult de doi ani”, se arată în decizie.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu a semnat marți, 26 septembrie, decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo, în baza hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 23 mai 2022.

Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcție în noiembrie 2019 în urma unui concurs public, apoi în octombrie 2021 a fost suspendat din funcție. Decizia a fost luată după ce procurorul Victor Furtună a decis pornirea urmăririi penale împotriva șefului Procuraturii Generale, cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Trei din aceste dosare au ajuns deja în instanță.

El pledează nevinovat și a depus două plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), invocând că a fost reținut și suspendat din funcție ilegal.

În prezent, Procuratura Generală este condusă de procurorul general interimar Ion Munteanu.