Doi dintre cei patru judecători vizați de percheziții, după acordul eliberat de CSM, au fost reținuți
Sesizarea procurorului general interimar Ion Munteanu referitoare la eliberarea acordului pentru efectuarea acțiunilor penale în privința a patru judecători a fost aprobată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la ședința de marți, 14 noiembrie.
Actualizare, 16:15: În urma perchezițiilor, doi judecători au fost reținuți pentru 72 de ore, unul dintre care activează în cadrul Curții de Apel Chișinău, iar cel de-al doilea - în cadrul Judecătoriei Chișinău.
Procurorii urmează să decidă dacă vor fi înaintate demersuri privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
Actualizare, 13:35:
Procuratura Anticorupție (PA) și Centrul Național Anticorupție (CNA) efectuează percheziții în birourile, automobilele și domiciliile celor patru judecători.
Unul dintre judecători este bănuit de corupere pasivă și trafic de influență. Alții doi sunt bănuiți de complicitate la trafic de influență.
Al patrulea magistrat este bănuit de corupere activă.
Știrea inițială:
Cu 8 voturi „pro” și zero voturi „împotrivă”, CSM a admis sesizarea procurorului general interimar.
Membrii CSM și-a dat acordul pentru urmărirea penală a patru judecători. Numele magistraților nu au fost făcute publice.
Toți patru au fost suspendați din funcții până la adoptarea unei hotărâri definitive pe cauzele penale. Hotărârile pot fi contestate la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în termen de 30 de zile.
Judecătorii sunt bănuiți de trafic de influenţă, corupere pasivă și corupere activă.
CSM a aprobat dispunerea pornirii urmăririi penale, aducerii silite, reţinerii, arestării și percheziţiei celor patru magistrați.
Decizia a fost aprobată în ședință extraordinară.