DOC/ Noi măsuri pentru atenuarea crizei energetice, aprobate de Executiv. Principalele acțiuni enumerate

DOC/ Noi măsuri pentru atenuarea crizei energetice, aprobate de Executiv. Principalele acțiuni enumerate
Sursa foto: zdg.md

Guvernul anunță că sporește protecția grupurilor social-vulnerabile, securitatea și eficiența energetică a țării prin modificarea Planului național de acțiuni pentru atenuarea crizei energetice. Autoritățile susțin că, prin completările efectuate, este asigurată continuitatea și operaționalitatea Fondului pentru Reducerea Vulnerabilității Energetice, fiind „îmbunătățit mecanismul de acordare a compensațiilor, astfel ca suportul statului să fie direcționat către consumatorii cei mai afectați de creșterea prețurilor”.

În plan au fost introduse Programele EcoVoucher și Casa verde, finanțate în anul 2023 de Uniunea Europeană și pilotate de PNUD Moldova. Acestea prevăd înlocuirea echipamentelor electrocasnice cu altele, eficiente energetic, și instalarea sistemelor fotovoltaice în gospodăriile casnice.

O altă componentă inclusă în plan prevede obligarea companiilor din domeniul gazelor naturale de a asigura stocurile de gaze pentru sezonul de încălzire 2023-2024. Stocurile de gaze naturale la data de 1 noiembrie 2023 vor trebui să corespundă unui volum de 15% din consumul anual de gaze.

Prețul de achiziție a gazelor naturale estimându-se a fi de circa 600 USD/1000 m3 , ceea continuă să fie de 3 ori mai mare față de valorile înregistrate înainte de octombrie 2021. Drept consecință, în sezonul de încălzire 2023-2024 va fi necesară continuarea susținerii consumatorilor casnici vulnerabili de energie prin subvenții asigurate de Fondul de reducere a vulnerabilității energetice”, se menționează în document.

Potrivit autorităților, circa 80% din gospodăriile care au beneficiat de compensație în factură pentru consumul de energie au categoria de vulnerabilitate foarte înaltă și, considerând că prețurile la gaze naturale se estimează a fi în continuare la un nivel, relativ ridicat și că există un risc de creștere a prețurilor și la energia electrică, va fi necesar de menținut și de aplicat sistemul de acordate a compensațiilor pentru cele mai afectate gospodării.

Totodată, urmează a fi examinate și identificate posibile puncte slabe ale mecanismului aplicat pe parcursul sezonului de încălzire 2022-2023 și întreprinse măsuri care să asigure că ajutorul statului este acordat gospodăriilor cele mai afectate de creșterea prețurilor la energie”, au remarcat autoritățile.

În vederea creșterii siguranței în aprovizionarea cu energie, atenuării majorărilor bruște a prețurilor pentru gazele naturale și a asigurării funcționării sigure și fiabile a pieței gazelor naturale, Guvernul susține că va impune, prin hotărâre, unui furnizor de gaze naturale care dispune de experiență în efectuarea tranzacțiilor cu gaze naturale și stocarea acestora, obligația privind stocarea unei anumite cantități de gaze naturale în instalațiile de stocare din țări părți ale Comunității Energetice și/sau din statele membre ale Uniunii Europene.

Guvernul a instituit două categorii noi de vulnerabilitate energetică: extremă și primară

Astfel, conceptul sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică” (SIVE) a fost modificat, fiind adaptat la ajustările efectuate anterior în Legea privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice.

Totodată, SIVE a fost completat cu modulul „Eco-Voucher”, care este destinat înregistrării tuturor subvențiilor acordate pentru înlocuirea aparatelor electrice și electronice de uz casnic învechite, înlocuirea geamurilor, izolarea termică a locuințelor.