Din 14 ianuarie, polițele de asigurare RCA costă diferit, în funcție de compania de asigurări care le emite

Din 14 ianuarie, polițele de asigurare RCA costă diferit, în funcție de compania de asigurări care le emite
Imagine - simbol

Decizia Băncii Naționale a Moldovei (BNM) privind liberalizarea parțială a primelor RCA (asigurare de răspundere civilă auto - n. red.) intră în vigoare începând cu ziua de astăzi, 14 ianuarie 2025. Astfel, prețul pentru o poliță de asigurare RCA nu va mai fi identic la toți asigurătorii. Acesta va fi stabilit de către reieșind din riscurile specifice portofoliilor de asigurări RCA ale companiilor de asigurări.

RCA rămâne obligatorie conform legislației, iar liberalizarea parțială afectează doar modul în care sunt stabilite primele de asigurare.

Potrivit BNM, în perioada de liberalizare parțială, asigurătorii vor calcula și aplica primele de asigurare RCA având la bază o metodologie unică stabilită de autoritatea de supraveghere, precum și un nivel minim al primelor de asigurare RCA în conformitate cu primele de referință.

„Liberalizarea parțială a primelor de asigurare RCA asigură un mediu competitiv pentru societăți și echitabil pentru asigurați. De asemenea, liberalizarea parțială a primelor de asigurare RCA este un pas spre alinierea cu practicile europene și încurajează o mai bună gestionare a riscurilor de către asigurători. Totodată, fiecare societate de asigurare își va stabili propriile prime de asigurare, bazându-se pe date statistice privind riscurile specifice portofoliului său de clienți, astfel încât să se acopere toate obligațiile ce decurg din contractele de asigurare obligatorie RCA”, anunță Banca Națională a Moldovei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Prin liberalizarea parțială a primelor de asigurare RCA șoferii pot beneficia de tarife mai competitive, ajustate la profilul individual de risc al fiecărui șofer, o diversitate mai mare a ofertelor și acces la servicii mai bune prin creșterea competiției între asigurători.

Astfel, liberalizarea primelor de asigurare RCA va aduce beneficii pe termen lung atât societăților de asigurare, care vor fi încurajate să fie mai eficiente și inovative, cât și consumatorilor finali, care vor putea beneficia de prețuri competitive, ajustate în dependență de profilul de risc, și de o diversitate mai mare a ofertelor.

Asigurarea obligatorie auto reprezintă un contract de asigurare, probat prin polița de asigurare obligatorie RCA (internă) și/sau certificat de asigurare „Carte Verde” (externă), prin care un asigurător licențiat să desfășoare activitate de asigurare obligatorie se obligă, în baza unei prime de asigurare plătite de către asigurat, să despăgubească pagubele produse de un accident de vehicul care a avut loc în perioada de valabilitate a contractului de asigurare.

Perioada de acoperire a poliței RCA este de 12 luni pentru autovehiculele înregistrate în Republica Moldova.