Descinderi ca în filme la Biroul Vamal Nord. Șeful biroului și cinci angajați, reținuți într-un dosar de corupție

Descinderi ca în filme la Biroul Vamal Nord. Șeful biroului și cinci angajați, reținuți într-un dosar de corupție
Sursa foto: CNA

Șeful Biroului Vamal Nord - Nicolae Mazanca, precum și alți șase funcționari vamali, inclusiv șefi ai posturilor vamale din cadrul Biroului, sunt cercetați într-un dosar de corupție. În urma celor 21 de percheziții efectuate astăzi de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), șase vameși, inclusiv Mazanca, au fost reținuți pentru 72 de ore. De asemenea, un alt funcționar urmează a fi cercetat în stare de libertate.

Oamenii legii au descins la domiciliile, birourile de serviciu precum și automobilele funcționarilor vamali implicați în schema infracțională.

„Potrivit probelor administrate de CNA, s-a constatat că bănuiții ar fi organizat o schemă infracțională, prin intermediul căreia ar fi pretins și primit remunerații ilicite de la persoane fizice și persoane juridice pentru urgentarea sau eludarea unor proceduri vamale, materializate prin favorizarea celor din urmă la introducerea sau tranzitarea bunurilor pe teritoriul vamal al R. Moldova, contrar prevederilor legii”, se precizează în comunicatul CNA.

Pentru „serviciile” prestate, bănuiții ar fi pretins și acceptat remunerații ilicite care variau între 1,5 mii de euro și 9 mii de euro.

În timp ce era escortat de ofițerii CNA în mașina de arest, șeful Biroului Vamal Nord, Nicolae Mazanca, a declarat pentru NordNews că învinuirile care i se aduc „nu sunt adevărate” și că pledează nevinovat.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Într-o reacție publică, Serviciul Vamal a anunțat că pe acest caz a fost demarată o investigație internă și că acordă organelor competente tot suportul în vederea elucidării tuturor circumstanțelor și atragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate, în conformitate cu normele legale.

„Conducerea Serviciului Vamal condamnă cu vehemență și nu tolerează acțiunile de corupție în cadrul instituției”, a precizat autoritatea vamală.

Amintim că, în această dimineață, în presă au apărut informații precum că ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins cu percheziții la Biroul Vamal Nord și că șeful Biroului, Nicolae Mazanca, ar fi fost reținut pentru 72 de ore, acesta numărându-se printre vameșii vizați într-un dosar de corupție.

Contactată de Ziar.md, purtătoarea de cuvânt a Serviciului Vamal, Tatiana Bogdan Șompol, a confirmat că în cadrul Biroului Vamal Nord, cu sediul la Bălți, au avut loc „mai multe acțiuni” și că autoritatea oferă tot suportul necesar.

Ofițerii Centrului Național Anticorupție au descins la Biroul Vamal Nord. Precizările Serviciului Vamal
Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins astăzi cu percheziții la Biroul Vamal Nord, informație confirmată de purtătoarea de cuvânt a Serviciului Vamal. Potrivit PulsMedia, șeful Biroului, Nicolae Mazanca, ar fi fost reținut pentru 72 de ore. „Acțiunile de urmărire penală au loc în…