Decis: Refugiații ucraineni care se angajează în R. Moldova vor beneficia de asigurare medicală

Decis: Refugiații ucraineni care se angajează în R. Moldova vor beneficia de asigurare medicală
Imagine simbol. Sursa foto: blog.rabota.md

Beneficiarii de protecție temporară care se angajează pe teritoriul R. Moldova vor fi asigurați medical. Parlamentul a votat în a doua lectură proiectul elaborat de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM)

„Proiectul prevede menținerea statutului de persoană asigurată beneficiarilor de protecție temporară angajați și după încetarea stării de urgență. Persoanele vizate vor avea aceleași drepturi și obligații în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală ca și cetățenii R. Moldova”, precizează responsabilii de la Parlament.

Astfel, statutul de persoană asigurată se va acorda sau suspenda în baza informației aferente raporturilor de muncă pentru stabilirea drepturilor sociale și medicale, prezentate de angajatori Serviciului Fiscal de Stat.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Anterior, persoanele refugiate din Ucraina care se angajau în țara noastră beneficiau de statut de asigurat medical, prin derogare de la legislație, în baza Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Conform ultimelor date furnizate de Agenția Națională a Forței de Muncă (ANOFM), până pe 25 aprilie, ANOFM a primit notificări de la agenţi economici despre angajarea a 1.373 cetăţeni din Ucraina, dintre care 945 de femei şi 428 de bărbaţi.

Menționăm că, Parlamentul a votat astăzi și un amendament prin care se va simplifica procedura de evidență a șomerilor beneficiari de poliță medicală.