Daniel Vodă: „Nu este vorba de un atac cibernetic asupra infrastructurii critice din țara noastră”

Daniel Vodă: „Nu este vorba de un atac cibernetic asupra infrastructurii critice din țara noastră”
Sursa foto: Luca Bravo/ Unsplash

Purtătorul de cuvânt al Guvernului R. Moldova, Daniel Vodă, a comentat situația privind securitatea cibernetică din țară după ce, pe 25 septembrie, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) a confirmat că mai multe site-uri de stat au fost atacate în plan cibernetic.

Potrivit lui Vodă, în ultima săptămână s-au intensificat atacurile cibernetice pe mai multe platforme, însă, așa cum menționează purtătorul de cuvânt, „nu este vorba de un atac cibernetic asupra infrastructurii critice din țara noastră, cum a fost vehiculat în spațiul public”.

„Această infrastructură (cea a site-urilor de stat - n. red.) este protejată de către responsabilii instituțiilor naționale. Totodată au fost întreprinse toate acțiunile pentru diminuarea impactului”, a precizat purtătorul de cuvânt”, a menționat în cadrul unui briefing de presă, Daniel Vodă.

Atacurile, conform comunicatorului, au fost efectuate în format DDoS, ceea ce înseamnă că „un număr foarte mare de cereri, de regulă de peste hotarele țării, sunt orientate pentru blocarea unui server sau a unei platforme web”.

„Trei exemple de platforme care au fost afectate de aceste accesări: Aeroportului Internațional Chișinău, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetice (ANRE), dar și platforma web a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE)”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Totodată, Guvernul recomandă și reprezentanților sectorului privat să acorde o atenție sporită securității cibernetice în companii, să consolideze rețelele corporative și să ia în considerare măsurile de protecție a serverelor web recomandate de diferite industrii.

Amintim că Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică a confirmat la 25 septembrie, înregistrarea atacului cibernetic asupra surselor de informare ale prestatorilor de servicii energetice în R. Moldova.

Potrivit STISC, tehnicienii au înptreprins acțiunile necesare pentru a remedia problema. Inițial, urma să fie suspendat accesul către site-uri din exteriorul țării, pentru a nu admite preluarea acestora.