Curtea de Justiție a Uniunii Europene menține sancțiunile adoptate împotriva lui Șor și Tauber
Curtea de Justiție a Uniunii Europene menține măsurile restrictive adoptate împotriva oligarhul fugar Ilan Șor și a deputatei Marina Tauber. Miercuri, 18 decembrie, Tribunalul a anunțat că a respins solicitările lui Șor și Tauber, care au cerut să fie scoși de pe lista de sancțiuni și să primească despăgubiri financiare pentru repararea prejudiciului moral suferit.
„Prin hotărârile sale pronunțate astăzi, Tribunalul respinge acțiunile.
Mai întâi, Tribunalul arată că actele juridice în litigiu se înscriu în cadrul politicii externe și de securitate comună a Uniunii (PESC). Astfel, organizarea, conducerea sau participarea la proteste violente sau la alte acte de violență pot justifica o acțiune a Uniunii în acest domeniu în scopul de a consolida și de a susține democrația și statul de drept într-o țară terță.
În continuare, Tribunalul constată că, în 2022 și în 2023, partidul ȘOR, sub conducerea domnului Șor și a doamnei Tauber, a organizat proteste și manifestații violente, în principal în capitala Chișinău, cu ajutorul protestatarilor selectați, formați și plătiți de același partid. În acest context, intenția organizatorilor era de a face ca la aceste proteste să participe anumite persoane cu un profil special capabile să provoace tulburarea ordinii publice și agitație în timpul acestora, în scopul de a intimida guvernul. Mai mult, protestele violente în cauză au fost organizate în interesul și cu concursul Rusiei, astfel încât ele se înscriu pe deplin în cadrul acțiunilor de destabilizare a guvernului din Republica Moldova cărora înțeleg să le răspundă măsurile restrictive în cauză.
În sfârșit, Tribunalul subliniază că doar dizolvarea partidului ȘOR nu este suficientă încât să facă măsurile restrictive adoptate împotriva domnului Șor și a doamnei Tauber să fie obsolete, întrucât aceștia rămân în continuare susceptibili să organizeze, să conducă sau să participe la proteste violente sau la alte acte de violență în R. Moldova”, se precizează în comunicatul emis de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Amintim că, pe 30 mai 2023, la cererea Ministerului Afacerilor Externe al României, Consiliul Uniunii Europene a decis să-i sancționeze pe oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, deputata Marina Tauber, fostul șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP), Gheorghe Cavcaliuc și cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, Igor Ceaika. Cei cinci au fost acuzați că vor să destabilizeze situația din R. Moldova.
Ulterior, pe 22 februarie curent, UE a extins lista celor sancționați pentru destabilizarea R. Moldova, fiind adăugate șase persoane și o entitate, iar pe 26 aprilie Consiliul UE a decis prelungirea sancțiunilor. Astfel, măsurile restrictive, care vizează înghețarea fondurilor deținute în UE, precum și interdicțiile de călătorie, au rămas în vigoare până pe 29 aprilie 2025.
Ilan Șor, Marina Tauber și Vladimir Plahotniuc au cerut Curții de Justiție a UE să fie scoși de pe lista de sancțiuni, declarându-se victimele răzbunării politice a guvernării Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).
Instanța europeană încă nu s-a pronunțat în cazul lui Vladimir Plahotniuc.