Curtea Constituțională de la București a validat rezultatul alegerilor prezidențiale din România

Curtea Constituțională de la București a validat rezultatul alegerilor prezidențiale din România
Sursa foto: Foto. George Călin / Inquam Photos 

Curtea Constituțională a României (CCR) a validat rezultatul alegerilor prezidențiale de peste Prut. Potrivit presei române, la ședința solemnă a CCR a participat președintele ales, Nicuşor Dan, președintele interimar al României, Ilie Bolojan precum și liderii unor partide politice. Printre cei din urmă se numără președintele Forței Dreptei, Ludovic Orban și liderul partidului Dreptate și Respect în Europa pentru Toți (DREPT), Vlad Gheorghe.

„ (...) în temeiul prevederilor constituționale și a legislației aplicabile, cu unanimitate de voturi, CCR, în numele legii, hotărăște: Validează alegerea domnului Nicușor Daniel Dan în funcția de președinte al României. (...) Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie și se publică în Monitorul Oficial al României”, a anunțat președintele CCR, Marian Enache, citat de Agerpres.

După cum notează Digi24, Nicușor Dan și-a exprimat recunoștința față de românii care, potrivit lui, s-au prezentat în număr foarte mare la alegerile prezidențiale. Totodată, acesta i-a mulțumit lui Ilie Bolojan, „care a asigurat stabilitate în perioada de interimar”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Urmează un nou capitol în istoria recentă și contemporană a României. Vreau să îi asigur pe cetățeni că înțeleg responsabilitatea mandatului pe care mi l-au dat. O să fie multe provocări și sper că vom duce la bun sfârșit aceste provocări. Societatea românească a dat dovadă de înțelepciune. Voi lupta pentru consolidarea instituțiilor statului. E o necesitate. Voi fi un partener al mediului de afaceri și voi fi un garant al libertăților cetățenești”, a declarat Nicușor Dan.

Conform prevederilor Regulamentului comun al Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 24 de ore de la validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de președinte al României de către Curtea Constituțională, președinții celor două Camere ale Parlamentului convoacă deputații și senatorii în ședință comună, pentru depunerea jurământului de către candidatul a cărui alegere a fost validată.

Depunerea jurământului se consemnează într-o declarație a Parlamentului, prin care acesta ia act de începerea exercitării mandatului președintelui României.