DOC/ Nou-vechi președinte la Curtea Constituțională. Cine este Domnica Manole: Funcții, despăgubiri, premii
Domnica Manole a fost aleasă în funcția de președintă a Curții Constituționale. Decizia a fost aprobată vineri, 10 noiembrie, cu majoritate de voturi.
„Astăzi, 10 noiembrie, judecătoarea Domnica Manole a fost aleasă în calitate de președinte al Curți Constituționale, cu majoritate de voturi”, se arată în nota emisă de Înalta Curte.
Prezenta hotărâre este definitivă, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova.
Numirea Domnicăi Manole vine la o zi după ce Nicolae Roșca și-a dat demisia din funcția de președinte al Curții Constituționale, fără a invoca motivul plecării, joi, 9 noiembrie.
Domnica Manole a declarat că, Nicolae Roșca și-a anunțat colegii judecători tot în aceeași zi despre decizia sa și că „au fost luați prin surprindere”. El ar fi invocat „motive personale”.
Este a două oară când Domnica Manole devine președintă a Curții Constituționale. Prima oară a deținut această funcție în perioada 23 aprilie 2020 - 23 aprilie 2023.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Domnica Manole are 62 de ani, originară din Bașcalia, raionul Basarabeasca.
A absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova în anul 1990.
Domnica Manole este deținătoarea calificativului „Excelent”, acordat prin hotărârea Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 20 noiembrie 2015, precum și a punctajului maxim de 100 de puncte, obținut prin hotărârea Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor din 10 decembrie 2015.
În 2015 a fost decorată cu titlului onorific de „Veteran al sistemului judiciar”, acordat prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru „o activitate de 25 de ani în funcția de judecător și comportament ireproșabil”.
Diploma de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a fost acordată în 2012 pentru „succese obținute în înfăptuirea justiției și atitudinea conștiincioasă față de obligațiunile de serviciu”.
A fost numită în funcția de judecătoare a Curții Constituționale prin hotărârea Parlamentului din 16 august 2019.
Alte funcții deținute de Domnica Manole: Judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, Colegiul civil și de contencios administrativ (2005-2017); judecătoare la Judecătoria Ciocana, Chișinău (1990-2004); consultantă în cadrul Curții Supreme (1985-1990).
Lector în cadrul Facultății de Drept al Universității de Stat din Moldova (2015-2016); formator la Institutul Național al Justiției (2011-2017); formator pentru Consiliul Europei (2012-2016); vicepreședintă a Pilonului I al Strategiei implementării reformelor în sectorul judecătoresc (2011-2014).
Despăgubiri de la stat
Domnica Manole urmează a fi despăgubită pentru faptul că procurorii au deschis ilegal un dosar penal pe numele ei, conform deciziei pronunțate în iunie 2023 de Curtea de Apel Chișinău, care este definită, dar poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.
Instanța a dispus ca din bugetul de stat să-i fie achitate 800.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral și 4.500 de lei cheltuieli de judecată. Inițial, ea ceruse despăgubiri de 1 milion de lei.
Judecătoarea a reclamat că a fost urmărită penal ilegal în anul 2016, perioadă în care activa la Curtea de Apel Chișinău, după ce obligase, printr-o hotărâre judecătorească, Comisia Electorală Centrală (CEC) să organizeze un referendum cu privire la modificarea Constituției, susținut de Platforma Demnitate și Adevăr.