
Curtea Constituțională a declarat neconstituționale mai multe prevederi din Legea amnistiei
Curtea Constituțională a declarat neconstituționale mai multe prevederi adoptate pe parcursul anului 2022 la Legea amnistiei, care au permis eliberarea unor deținuți condamnați pe viață. Hotărârea a fost pronunțată pe 24 iulie, după examinarea sesizării depuse în aprilie curent de procurorul general de la acea vreme, Ion Munteanu.
Pe parcursul anului 2022, Legea amnistiei a fost modificată de câteva ori prin amendamente înregistrate la pachet cu alte proiecte. Astfel, modificările aprobate au permis persoanelor condamnate la detenție pe viață să solicite comutarea pedepsei în închisoare pentru un termen de 30 de ani.
Acest lucru era prevăzut de articolul 7 din Legea amnistiei și era posibil doar dacă solicitanții erau caracterizați pozitiv pe parcursul executării pedepsei și erau evaluați psihologic ca prezentând un risc de recidivă mediu sau redus.
Astfel, în ședința din 24 iulie, Curtea Constituțională a decis anularea prevederii potrivit căreia unei persoane condamnate la detenție pe viață i se poate reduce termenul de închisoare numai „cu condiția lipsei riscului de recidivă, constatată de un expert psiholog judiciar atestat”. De asemenea, Înalta Curte, a declarat neconstituțională și excluderea alineatul care specifică în ce cazuri nu poate fi aplicată amnistia.
Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Amintim că în luna aprilie curent, procurorul general de atunci, Ion Munteanu, a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu modificările aduse Legii amnistiei în 2022. Potrivit PG, amendamentele au permis ca unii deținuți condamnați la închisoare pe viață să poată obține reducerea pedepsei la 30 de ani. A doua zi, Curtea Constituțională (CC) a dispus suspendarea unor prevederi din Legea amnistiei, până la pronunțarea unei soluții definitive.
În primăvara anului curent s-a aflat că mai multe persoane condamnate la detenție pe viață pentru crime deosebit de grave au fost eliberate din detenție în urma unor modificări operate la Legea amnistiei.
Partidul de guvernare (PAS) a acuzat-o pe fosta șefa a comisiei juridice, Olesea Stamate, că ar fi introdus mai multe amendamente la legea amnistiei (3 la număr), votate de deputații PAS și promulgate de șefa statului, care au permis, într-un final, eliberarea unor deținuți cu infracțiuni excesiv de grave. În aceeași zi, deputata a fost exclusă din partid. Ulterior, Olesea Stamate a anunțat că a atacat în instanță decizia PAS de a o exclude din formațiune.
Pe 11 iunie, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a prezentat rezultatele anchetei interne privind amnistierea deținuților condamnați pe viață. Oficiala a precizat trei din cei nouă s-au întors după gratii, după ce judecătorii au anulat hotărârile de eliberare. Al patrulea urmează să fie extrădat în R. Moldova. Încă un caz este examinat de instanța de judecată.