Cum vor activa școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului? Răspunsul Chișinăului

Cum vor activa școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului? Răspunsul Chișinăului
Profesoară de limba română la liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari. Sursa foto: Alexei Golubev / Radio Europa Liberă

Cu o singură excepție, școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului vor activa în regim online, la fel ca și celelalte instituții de învățământ din regiunea transnistreană. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a anunțat acest lucru vineri, 17 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă.

„Am avut mai multe discuții cu colegii legate de felul în care se organizează sistemul de educație, două discuții pe care le-am avut cu directorii de școli și care au spus că cel mai bine este să fie în același regim ca și restul școlilor din regiune. Deci să nu fie un regim deosebit, ar crea poate și probleme de interacțiune dintre copiii care merg la diferite școli. Am agreat acest model”, a declarat Oleg Serebrian.

Potrivit oficialului, singura instituție ai cărei elevi se deplasează pe teritoriul controlat de Chișinău este Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, copiii continuându-și studiile în Liceul Teoretic din Doroțcaia.

„În rest, regimul online afectează în egală măsură toate școlile și sistemul de evantai conduce la organizarea orarului activităților peste tot în același mod. Deci și școlile subordonate Tiraspolului, și ale noastre se racordează la acest model. Chiar zilele care vin vom transmite încolo mai multe ajutoare pentru încălzire, în așa fel încât clasele întâi, a noua și a douăsprezecea - pentru că sunt clase terminale, să-și poată continua studiile în regim normal”, a menționat vicepremierul pentru Reintergrare, precizând că ajutorul constă în generatoare și condiționare.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Conform informațiilor furnizate de Ministerul Educației pe 13 ianuarie, cu prezență fizică se desfășurau lecțiile la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Coșnița, Gimnaziul din Pârâta, Liceul Teoretic din Varnița, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol (ai cărei elevi vin de ani buni la Doroțcaia) și Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Hîrbovăț unde au fost unite școala primară cu gimnaziul.

Alte cinci școli activau tot cu prezență fizică, însă aveau rezerve de resurse energetice doar până la 20 ianuarie curent. Acestea sunt: Liceul Teoretic din Doroțcaia, Gimnaziul „Ioan Vodă” din Hagimus, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Fîrlădeni, și gimnaziile „Prometeu” și „Vasile Alecsandri” din Copanca.

În regim online erau organizate lecțiile la Gimnaziul „Anatol Codru” din Molovata Nouă, Liceul Teoretic „Vlad Ioviță” din Cocieri, Gimnaziul „Constantin Sucitu” și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Corjova, Liceul Teoretic „Evrica” din Rîbnița, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Gimnaziul din Roghi și Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Bender unde cu prezență fizică desfășurau lecții doar clasele IX-a și a XII-a.

Ministrul Educației, Dan Perciun, precizase că situația urma să fie clarificată săptămâna viitoare.

Tiraspolul a respins propunerea Chișinăului de a organiza o reuniune privind criza energetică
Tiraspolul a respins propunerea Chișinăului de a organiza o reuniune unde urma să fie discutată formula de acordare a ajutoarelor umanitare locuitorilor din regiunea transnistreană și modul de cooperare dintre cele două maluri în vederea depășirii impactului crizei energetice și sociale. Anunțul a f…