Cum se va desfășura recensământul populației în Zona de Securitate? Precizările autorităților centrale
Chișinăul anunță că va analiza orice bariere, care ar putea să fie create în timpul efectuării recensământului populației în Zona de Securitate și localitățile care se află sub controlul constituțional al R. Moldova. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, autoritățile centrale vor solicita ca toate impedimentele să fie depășite, astfel încât cetățenii vizați să poată să-și expună punctul de vedere și să participe nestingherit la proces.
„Recensământului în Zona de Securitate și localitățile care sunt în albia constituțională a Chișinăului se regăsește pe agenda Biroului politici de reintegrare, care a făcut demersuri la așa-zisele autorități din regiune să permită și să nu îngrădească în niciun fel accesul persoanelor responsabile de recensământ în aceste localități. Teme respectivă este menționată și pe agenda Comiiei Unificate de Control (CUC)”, a menționat Daniel Vodă după ședința Executivului din 3 aprilie.
Vineri, 29 martie, Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a anunțat că Tiraspolul blochează desfășurarea recensământului populației în satul Corjova și alte localități din raionul Dubăsari. Instituția preciza că atât reprezentantul politic de la Tiraspol, cât și delegația Tiraspolului în CUC au insistat pe abținerea de la acest proces „în perimetre generatoare de potențiale focare de tensiune”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Potrivit Biroului, la solicitarea Biroului Național de Statistică (BNS), prin canalele de interacțiune Chișinău-Tiraspol s-a asigurat coordonarea aspectelor de facilitare a accesului și de obținere a garanțiilor de securitate pentru personalul implicat, dispozitivele electronice mobile și întreg procesul de colectare a datelor pe teritoriul comunei Corjova și altor localități din raionul Dubăsari, necontrolate efectiv de autoritățile constituționale.
„Aceste coordonări au fost necesare pentru a evita incidente și situații de criză pe teren, în contextul în care este vizat un perimetru amplasat după infrastructura ilegală a posturilor de control ale Tiraspolului, unde organele naționale competente se află în imposibilitatea de a asigura măsuri prompte de securitate și de menținere a ordinii publice”, a menționat Biroul.
Totodată, Chișinăul precizase că reprezentantul politic de la Tiraspol și delegația Tiraspolului în CUC au comunicat un refuz categoric în privința asigurării accesului și oferirii garanțiilor de securitate, calificând inițiativa drept una provocatoare.
Amintim că recensământului populației și locuințelor din R. Moldova va începe pe data de 8 aprilie 2024 și va dura trei luni. În total, 4500 de recenzori vor colecta date de la moldoveni. Dacă membrii gospodăriei vor lipsi de acasă, recenzorul va fi obligat să se întoarcă, din nou, de cel puțin cinci ori, pentru a colecta datele conform chestionarelor. Cetățenii care vor refuza să participe la recensământ riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 4.000 de lei.