Cum au ajutat cei 13 milioane de euro din partea UE la depăşirea crizei energetice din R. Moldova
Programul „Abordarea impactului crizei energetice în R. Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană(UE) cu 13 milioane de euro a ajutat ţara noastră să depășească criza energetică și să creeze mecanisme de susținere a populației vulnerabile. Astfel, peste 800 de mii de familii au beneficiat de compensații în factură pentru resursele energetice în perioada anilor 2022 - 2024, iar în patru blocuri din Chișinău au fost instalate puncte termice individuale. De asemenea, cinci spitale raionale au fost dotate cu panouri fotovoltaice, se arată în comunicatul publicat de PNUD. Rezultatele finale ale programului au fost prezentate joi, 1 august.
Cu o finanţare de 13 milioane de euro din partea UE, Programul „Abordarea impactului crizei energetice în R. Moldova” a fost implementat în perioada anilor 2022 - 2024 de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Acesta a contribuit la depășirea crizei energetice prin consultanță și crearea Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice. Peste 800 de mii de familii au primit compensații în factură pentru resursele energetice în anii 2022-2024, se arată în comunicat.
Potrivit PNUD, cu sprijinul programului au fost elaborate trei documente strategice - Planul Național integrat privind Energia și Clima, Strategia sectorială pentru renovarea fondului imobiliar național pentru perioada 2025-2030 și Programul național privind consolidarea și dezvoltarea sectorului național de biocombustibili solizi pe termen lung, dar și 34 de acte legislative.
Potrivit rezultatelor anunţate joi, 1 august, cu finanțarea UE, cinci spitale raionale, din Florești, Nisporeni, Ștefan Vodă, Cahul și Călărași au fost dotate cu panouri fotovoltaice cu capacitatea totală de 600 kW. Panourile de pe cele cinci spitale vor produce anual 780 MWh energie electrică verde, vor reduce costurile spitalelor cu peste 20 milioane lei anual și vor diminua emisiile de CO2 cu 437 tone anual.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
De asemenea, în patru blocuri din Chișinău au fost instalate puncte termice individuale și schimbate sistemele de distribuție a căldurii în unele orizontale. Datorită acestor modificări, agentul termic va fi încălzit centralizat și distribuit uniform în toate apartamentele pentru încălzire, permițând reglarea și contorizarea individuală a căldurii în fiecare apartament. Astfel 445 de familii vor plăti cu până la 30% mai puțin pentru căldură.
Tot cu suportul financiar al UE, în cadrul programului au fost desfășurate audituri energetice în 25 de blocuri, care vor fi eficientizate energetic după modelul testat de PNUD și CNED, se mai arată în comunicat.
Totodată, Programul a dotat cinci instituții de învățământ din țară cu echipamente pentru studii în domeniul energetic. Echipamente din domeniul energetic au fost oferite Universității Tehnice din Moldova (UTM), Colegiului Tehnologic din Chișinău, Colegiului Tehnic Agricol din Soroca, Colegiului Politehnic din Bălți și Centrului de Excelență în Construcții din Chișinău(IPCEC).