CSP anunță concurs pentru funcția de procuror general. Condiții pentru candidați
Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au anunțat, în ședința din 23 octombrie, concurs pentru funcția de procuror general. Candidații pot să-și depună dosarele până pe 22 noiembrie. Totodată, membrii CSP au aprobat Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general.
Pentru funcția de procuror general poate candida persoana care are o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, obținută în jurisdicția R. Moldova sau jurisdicții străine, inclusiv în organizații internaționale, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală.
De asemenea, la funcția de procuror general poate candida persoana care în ultimii 3 ani până la anunțarea concursului nu a fost membru şi/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizații social-politice și în ultimele 6 luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.
Potrivit Legii cu privire la Procuratură, candidatul la funcția de procuror general este selectat pe bază de concurs public, organizat de către Consiliul Superior al Procurorilor, care cuprinde următoarele etape:
- preselecția candidaților în baza dosarelor depuse;
- interviul susținut în fața Consiliului Superior al Procurorilor.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu a semnat marți, 26 septembrie, decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo, în baza hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 23 mai 2022.
Pe 6 octombrie 2023, CSP a luat act de decretul semnat de președinta Maia Sandu și a decis să demareze actualizarea Regulamentului privind alegerea procurorului general.
Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcție în noiembrie 2019 în urma unui concurs public, apoi în octombrie 2021 a fost suspendat din funcție. Decizia a fost luată după ce procurorul Victor Furtună a decis pornirea urmăririi penale împotriva șefului Procuraturii Generale, cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Trei din aceste dosare au ajuns deja în instanță.
El pledează nevinovat și a depus două plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), invocând că a fost reținut și suspendat din funcție ilegal.
În prezent, Procuratura Generală este condusă de procurorul general interimar Ion Munteanu.