Creștere bruscă a cazurilor de COVID-19. Ministra Sănătății spune că infecția se menține sub control

Creștere bruscă a cazurilor de COVID-19. Ministra Sănătății spune că infecția se menține sub control

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, anunță că în ultimele săptămâni, la nivel global, se înregistrează o creștere bruscă a cazurilor de COVID-19. Nemerenco susține că acest lucru se explică prin detectarea mai multor subvariante Omicron și le recomandă cetățenilor să se protejeze corespunzător, pentru a evita infectarea sau transmiterea virusului.

„Cu referire la infecția prin Covid-19 la care se atestă peste tot în lume, dar și la noi, o creștere bruscă a numărului de îmbolnăviri în ultimele săptămâni, aș vrea să vin cu niște explicații care să ne ajute pe toți”, a scris Nemerenco pe Facebook.

De ce se înregistrează creșterea cazurilor de COVID-19?

COVID-19 se manifestă prin valuri de creștere și coborâre a incidenței. De obicei, explică ministra, creșterea maximă a infecțiilor respiratorii virale se atestă în sezonul rece, cu excepția COVID-19 care a înregistrat creșteri și vara.

„În ultimele săptămâni, în SUA, s-au detectat câteva subvariante Omicron dominante, puțin mai contagioase decât altele. De asemenea, creșterea este explicată prin creșterea numărului de călătorii în august, lună de vacanță, fapt ce asigură transmiterea mai rapidă a infecției. Dar, totuși, per general, infecția se menține sub control și la un nivel jos de incidență”, spune Ala Nemerenco.

Cum ne comportăm?

La apariția primelor simptome de infecție cu COVID-19, se recomandă efectuarea testului screening rapid și consultația unui medic. Testele sunt realizate gratuit în instituțiile de medicină primară și unitățile de primiri urgente ale spitalelor.

Persoanele infectate sunt îndemnate să evite contactul cu persoanele în vârstă, imunocompromise și cu boli cronice,

„Chiar dacă carantina este anulată, recomandăm bolnavilor să evite contactul cu persoanele în vârstă, imunocompromise și cu boli cronice, care sunt mult mai vulnerabile, în special cât persistă febra și este prezentă simptomatica virală pronunțată. Răspândirea oricărei boli infecțioase poate fi redusă prin izolarea sursei/comportamentul social corespunzător. Rămâneți acasă dacă sunteți bolnav și urmați recomandările medicului. Dacă călătoriți, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, purtați mască în spații închise și aglomerate”, recomandă ministra Sănătății.

Țineți minte regulile de aur:

  • Păstrați distanța.
  • Spălați-vă mâinile cât mai frecvent cu săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de alcool.
  • Aveți grijă de sănătatea dvs. și a celor dragi.

În R. Moldova, în ultimele patru săptămâni, au fost înregistrate 1.710 cazuri de COVID-19, din ele 144 - în regiunea transnistreană, în comparație cu 97 în luna iunie. Total infecții acute ale căilor respiratorii superioare în aceeași perioadă au fost înregistrate 9.276.