Crește numărul copiilor ucraineni înscriși în școlile municipale. Vor studia și în instituții cu predare în română

Crește numărul copiilor ucraineni înscriși în școlile municipale. Vor studia și în instituții cu predare în română
Imagine simbol. Sursa foto: Brendan Hoffman / The New York Times

Tot mai mulți refugiați ucraineni își înscriu copiii în instituțiile de învățământ din capitală. Potrivit datelor prezentate de Primăria municipiului Chișinău, până în prezent, 197 de copii ucraineni au solicitat înmatricularea în clasa I, în 31 de școli municipale. Șapte dintre aceștia își vor face studiile în instituții cu predare în limba română.

Din numărul total, 31 de copii ucraineni au fost înmatriculați în clasa I în instituțiile municipale cu predare în limba ucraineană, în timp ce alți 159 vor auzi clinchetul primului clopoțel în instituțiile municipale cu predare în limba rusă.

Cei mai mulți micuți au solicitat înmatricularea în clasa I la gimnaziul „Taras Șevcenko”, situat în sectorul Râșcani al capitalei. Administrația instituției a recepționat până acum 50 de cereri din partea familiilor refugiaților din Ucraina, precizează responsabilii de la Primărie.

„În instituție au loc lucrări de reparație capitală. Până la data de 25 august, vor fi reabilitate capital sălile de la etajul I. De asemenea, alte trei spații (cabinetul psihologului, cabinetul medical și un spațiu prietenos) vor beneficia de lucrări de reabilitare pentru a asigura un mediu educațional adecvat”, informează municipalitatea.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Conform datelor oficiale, de la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în grădinițele, gimnaziile și liceele din R. Moldova au fost înscriși circa 2.300 de copii refugiați din țara vecină.

Pe 14 iunie curent, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunțase că gimnaziul „Taras Șevcenko” din Chișinău va deschide la toamnă mai multe clase cu predare în limba ucraineană și română. Autoritățile precizau atunci că acest lucru le va oferi copiilor refugiaților ucraineni, dar și etnicilor ucraineni din țara noastră posibilitatea să-și continue studiile în limba maternă și să se integreze mai ușor în sistemul educațional din R. Moldova.

Potrivit MEC, clasele vor fi deschise atât la ciclul primar (I și IV), cât și la cel gimnazial (V). Elevii vor studia în limbile ucraineană și română (cu respectarea curriculumului național), iar profesorii vor fi selectați din rândul refugiaților și al cadrelor didactice din țara noastră, cunoscători de limba ucraineană.