Controale la magazinele și piețele care vând pește viu. Au fost depistate neconformități și aplicate amenzi

Controale la magazinele și piețele care vând pește viu. Au fost depistate neconformități și aplicate amenzi
Sursa foto: ANSA

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au desfășurat săptămâna trecută 80 de controale inopinate în cadrul magazinelor specializate, piețelor agroalimentare și locurilor potențiale de vânzare ilegală a peștelui viu.

În urma controalelor efectuate în perioada 4 - 13 aprilie 2025 au fost constatate următoarele neconformități:

  • Condiții necorespunzătoare de transportare și păstrare a peștelui viu;
  • Transportarea peștelui viu fără acte de proveniență și fără certificat sanitar-veterinar;
  • Lipsa sistemelor de oxigenare a apei în bazine și unitățile de transport;
  • Lipsa informațiilor privind lotul, specia, cantitatea și data capturării sau livrării;
  • Comercializarea peștelui a cărei origine probabilă ar fi din braconaj;
  • Vânzarea peștelui viu în piețe sau pe marginea drumului fără acte permisive.

Inspectorii ANSA au aplicat 38 de sancțiuni contravenționale. Controalele inopinate continuă pe teritoriul țării, iar rezultatele finale vor fi comunicate în perioada următoare.

Persoanele care au admis astfel de încălcări riscă amenzi de la 3.000 la 4.500 de lei pentru persoane fizice și de la 12.000 la 15.000 de lei persoanelor juridice cu privarea, în ambele cazuri, dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

După elucidarea tuturor aspectelor, dosarele administrative urmează a fi transmise către Inspectoratul pentru Protecția Mediului pentru a fi examinate și prin prisma actelor normative pentru a se stabili și a se cuantifica daunele aduse mediului prin acțiuni de braconaj, pe care urmează să le suporte făptașii.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă să achiziționați pește viu doar din locuri de comercializare autorizate sanitar-veterinar și, la necesitate, să solicitați certificatul sanitar - veterinar de proveniență a peștelui.

Totodată, este important ca peștele viu să fie expus spre comercializare în bazine/containere curate, cu apă limpede, oxigenată și la temperatura corespunzătoare, fiind însoțit obligatoriu de certificat sanitar-veterinar.

Peștele viu destinat comercializării pentru consumul uman este crescut în bazine acvatice naturale sau artificiale, în cadrul exploatațiilor specializate pentru creșterea peștelui, autorizate sanitar-veterinar și capturat în zone sigure, cu efectuarea controlului ihtiopatologic.

Este interzisă comercializarea peștelui viu în următoarele cazuri:

  • Fără acte de provenință (certificat sanitar - veterinar) ;
  • Din unități de transport, stradă sau unități de comerț (piețe agroalimentare, magazine specializate, supermarketuri, etc.) neautorizate sanitar veterinar;
  • Fără respectarea normelor de bunăstare animală (bazine murdare, apă neoxigenată, lipsă întreținere);
  • Specii protejate sau pește pescuit ilegal;

Pentru sesizarea neregulilor în domeniul siguranței alimentelor, consumatorii pot apela Call Centrul ANSA 022-511-511.

Cum să alegi și să păstrezi corect peștele. Recomandările specialiștilor în domeniul siguranței alimentelor
Tradițional, în perioada sărbătorilor pascale, consumatorii sunt tentați să procure pește și produse pescărești în cantități mai mari. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) reamintește că aceste alimente sunt perisabile. Dacă nu vor fi depozitate în condiții riguroa…