Consumul de energie electrică pentru 2 ianuarie a fost acoperit pe deplin

Consumul de energie electrică pentru 2 ianuarie a fost acoperit pe deplin
Sursa foto: Pexels

Consumul de energie electrică în R. Moldova, pentru data de 1 ianuarie 2025, a fost acoperit pe deplin, fără a fi necesară activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate. Potrivit informațiilor Celulei de Criză de la Guvern, consumul va fi asigurat în totalitate și pentru ziua de astăzi, 2 ianuarie.

După ce Centrala de la Cuciurgan a oprit furnizarea energiei electrice către malul drept, consumul este acoperit din surse interne - precum centralele electrice cu termoficare din Chișinău și Bălți, centrala hidroelectrică Costești, sursele regenerabile, importul în baza contractelor bilaterale din România și achiziția de pe bursa de energie electrică din România.

Pentru ziua de 1 ianuarie, consumul a fost asigurat din următoarele surse:

  • Import al energiei electrice (RO) – 49,27%;
  • SA „Termoelectrica” – 30,37%;
  • Energie regenerabilă – 12,42%;
  • SA „CET-Nord”– 5,61%;
  • Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 1,46%;
  • MGRES/Centrala de la Cuciurgan – 0,5%;
  • Centralele electrice de cogenerare ale fabricilor de zahăr - 0,37%.
Energia electrică s-ar putea scumpi. Premier Energy și FEE Nord au depus solicitări la ANRE
Energia electrică s-ar putea scumpi. Compania Premier Energy, care asigură cu energie consumatorii din centrul și sudul țării, precum și S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, din nordul republicii, au expediat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) solicitări privind ajusta…
Celula de criză de la Guvern: Consumul de energie electrică pentru 1 ianuarie 2025 este acoperit pe deplin
Celula de criză de la Guvern anunță că astăzi, 1 ianuarie, consumul de energie electrică pentru malul drept va fi acoperit pe deplin prin procurări de pe bursa de energie electrică din România sau în baza contractelor dintre SA „Energocom” cu producătorii și furnizorii de energie electrică din regiu…

Atât în sectorul gazelor naturale, cât și în cel al energiei termice, pe parcursul zilei de 1 ianuarie 2025 nu au fost înregistrate avarii sau incidente. Presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali. La SA „CET-Nord” și SA „Termoelectrica” instalațiile de generare funcționează în regim normal, conform graficului planificat, anunță Executivul.

Din 1 ianuarie, Gazprom nu mai livrează gaze naturale în regiunea transnistreană, după ce a expirat contractul de tranzit prin Ucraina. Încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în mai multe localități din stânga Nistrului.

Totodată, din 1 ianuarie, au fost oprită aprovizionarea cu gaze naturale a caselor la sol și blocurilor multietajate cu încălzire autonomă. Gazul va fi menținut pentru gătit și doar până când există presiune în rețea.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Centrala de la Cuciurgan (MGRES) a trecut din 1 ianuarie la utilizarea cărbunelui pentru producerea energiei electrice. Regiunea transnistreană ar dispune de rezerve de cărbuni pentru acoperirea necesităților proprii de energie electrică și căldură timp de 50 de zile. Ar mai exista și o rezervă de gaze naturale în conducte, care va fi folosită pentru aprovizionarea spitalelor.

Anterior, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale. De asemenea, agentul termic a fost sistat pentru penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale R. Moldova situate în orașul Bender. Autoritățile de la Chișinău sunt în căutare de soluții pentru conectarea acestor instituții la resurse energetice alternative, inclusiv prin instalarea centralelor termice pe bază de biomasă.

Poliția, serviciile medicale, serviciile de urgență sunt în alertă și gata să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor. Autoritățile centrale țin legătura constantă cu primarii localităților vizate de deconectări pentru schimb de informații despre situația din regiune.

Moldovagaz și Energocom, pregătite să ajute stânga Nistrului în achiziția de gaze naturale
SA „Moldovagaz” anunță că, împreună cu SA „Energocom”, este dispusă să ofere asistență, inclusiv suportul tehnic și comercial companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze pe baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stâng…