Construcțiile hidrotehnice construite până în anul 1991 vor trebui să treacă expertiza tehnică

Construcțiile hidrotehnice construite până în anul 1991 vor trebui să treacă expertiza tehnică
Barajul Costești-Stânca. Sursa foto: Bogdan Muraru

Resursele de apă vor fi gestionate mai eficient, iar exploatarea acestora va fi strict monitorizată, pentru a reduce riscurile de producere a inundațiilor, dar și de poluare a apei. Astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat modificarea Regulamentului privind procedura de elaborare și de revizuire a Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic.

Astfel, pentru a preveni și minimaliza riscul de inundații, se introduce obligativitatea efectuării expertizei tehnice a construcțiilor hidrotehnice construite până în anul 1991. Concomitent, administratorii de baraje vor fi obligați să transmită trimestrial Registrul de observație asupra nivelului apei în lacurile de acumulare, iazuri și heleștee.

De asemenea, este stabilit modul de transmitere în folosință pentru amplasarea prizelor de apă, stațiilor de pompare și a instalațiilor mobile de pompare.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

În cadrul aceleiași ședințe, Guvernul a aprobat și Metodologia privind analiza presiunilor și evaluarea riscurilor activității umane pentru districtele bazinelor hidrografice.

Potrivit comunicatului emis de serviciul de presă al Executivului, documentul va specifica inclusiv modul de stabilire a corpurilor de apă care se află sub risc de neîndeplinire a obiectivelor de mediu. Rezultatele evaluării vor fi reprezentate pe hărți, prin atribuirea pentru fiecare corp de apă a unei culori, în funcție de tipul de risc.

„Îmi pare rău că am ajuns acolo unde trebuia să se întâmple o nenorocire ca să atragem atenția cuvenită resurselor de apă și, în mod special, cum administrăm bazinele de apă”, a declarat premierul Dorin Recean.
Inundațiile, un pericol pentru sănătate. Este posibilă poluarea apelor din fântâni în urma ploilor puternice
Circa 100 de fântâni din Cantemir, Leova și Hîncești au fost inundate în urma ploilor puternice din ultimele zile. În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează populația despre riscurile pentru sănătate, în contextul inundațiilor din ultimele zile și recomandă respec…

Amintim că ploile puternice din data de 14 și 15 septembrie au afectat semnificativ teritoriul R. Moldova, determinând creșterea nivelului apei în râuri și provocând inundarea mai multor zone rezidențiale, inclusiv locuințe și surse de apă.

La ședința Guvernului din 18 septembrie, Dorin Recean a solicitat Ministerului Mediului și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) să verifice lacurile de acumulare și digurile din toată țara. A doua zi, autoritățile au demarat procesul de pregătire pentru verificări.

Agenția Apele Moldovei va verifica în regim de urgență lacurile din țară. A fost dispusă crearea unui grup de lucru
Autoritățile au demarat procesul de pregătire pentru verificarea lacurilor și barajelor din țară, pentru a stabili dacă acestea sunt exploatate conform normelor și regulamentelor în vigoare. Acțiunea are loc în contextul solicitării venite din partea prim-ministrului Dorin Recean, după ce ploile din…