Consecințele furtunii din vară, resimțite și iarna: Locatarii unui bloc din Edineț trăiesc printre mucegai și cârpe

Consecințele furtunii din vară, resimțite și iarna: Locatarii unui bloc din Edineț trăiesc printre mucegai și cârpe
Colaj ziar.md. Sursa foto: TVN

În plină iarnă, locatarii unui bloc cu cinci etaje din municipiul Edineț se confruntă cu consecințe furtunii din vara anului 2023. Oamenii sunt nevoiți să locuiască printre mucegai, cârpe și vase, în care strâng apa atunci când plouă, întrucât intemperia le-a smuls acoperișul. Chiar dacă autoritățile centrale au alocat în repetate rânduri ajutoare, doar cei care au avut bani au reușit să-l repare, transmite TVN.

Maria Ceropita trăiește de una singură, iar de mai bine de opt ani nu a ieșit din casă, din cauza problemelor de sănătate. Pentru că trăiește la etajul cinci, tavanul din apartamentul femeii este plin de mucegai, iar tencuiala îi cade în cap.

„Iată așa, lighean, cratițe, bidoan, toate puse așa. Curge acolo, după care iau cu cana, torn în ... căldare și duc la veceu. Sunt singură, băiatul e la cimitir, omul – la cimitir. Înainte dacă a curs, am făcut eu totul, am plătit 12 mii. Acum e iar de la începu…”, a povestit pensionara, căreia i s-a făcut rău în timp ce vorbea.

Oamenii susțin că s-au adresat de nenumărate ori atât autorităților publice locale, cât și celor centrale. Cu toate acestea, nu au primit deocamdată niciun ajutor existențial.

„Cei care au bani, salarii, firme, au strâns și au făcut numai partea lor, câte o porțiune. Dar restul, la noi sunt mai mulți pensionari, mai mul de 50% sunt pensionari și invalizi, care nu au așa bani și nu pot să facă singuri acoperișul”, explică un alt locatar, Grigore Mustață.

Locatarii spun că majoritatea oamenilor care trăiesc în acest bloc sunt pensionari, care nu dispun de resurse financiare pentru reparația acoperișului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„De asta rugăm din nou să fim ajutați de primărie sau de conducerea centrală. La etajul cinci apa curge atât de tare, încât ajunge și până la cutia de electricitate de la al patrulea etaj și poate face scurt circuit. Iar coridorul de la primul etaj este plin cu apă, călcăm ca într-un lac”, spune locatara Raisa Dovbenco.

Între timp, primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru, susține că toți cei care au solicitat foi de ardezie și lemn pentru acoperișuri, le-au primit în cantitate de 50 la sută.

„Am venit cu cota parte de contribuție la toate clădirile. Am dat 50% din cost pe oraș, cu 50% trebuiau să contribuie locatarii. Împreună cu Guvernul, am oferit tuturor celor care s-au adresat câte jumătate din foile de ardezie solicitate, la unii chiar 60%”, a spus Cojocaru.

Ploile și vântul puternic din zilele de 25 și 26 iulie au provocat pagube în peste 100 de localități din 10 raioane din nordul și centrul țării. Cele mai mari prejudicii au fost înregistrate în raioanele Edineț, Soroca, Dondușeni, Râșcani, Drochia și Hâncești.

Atunci, Guvernul a alocat din rezervele de stat bunuri sub formă de materiale de construcții –  64 677 de foi de ardezie pentru acoperiș, dar și 493,2 m3 de cherestea, în sumă totală de 16, 3 milioane de lei.

Primele decizii aprobate de Guvern, în legătură cu pagubele provocate de vremea rea: Ajutoare materiale pentru 74 de localități din 6 raioane
Cabinetul de miniștri se întrunește în ședință extraordinară, vineri, 28 iulie, pentru a examina unele decizii privind acordarea sprijinului localităților afectate de intemperiile din ultimele zile. Cu doar câteva minute înainte de ședință, premierul Dorin Recean a anunțat ce decizii urmează a fi ap…
CSE alocă încă 3,3 milioane de lei pentru înlăturarea pagubelor provocate de ploile din iulie
Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) au alocat 3,3 milioane de lei, din Fondul de intervenție al Guvernului, pentru înlăturarea consecințelor pagubelor provocate de ploile și rafalele de vânt din 25 iulie. O decizie în acest sens a fost aprobată miercuri, 20 septembrie. Potrivit comu…
CSE a decis: Bani pentru consecințele calamităților naturale. Măsuri actualizate pentru persoanele sancționate de SUA
Peste 123.000 de lei din Fondul de intervenție al Guvernului vor fi alocate Consiliului orășenesc Bucovăț, raionul Strășeni, pentru înlăturarea consecințelor ploilor abundente de la începutul lunii aprilie, care au provocat alunecări de teren pe o porțiune de drum local. Decizia a fost aprobată în c…
Executivul alocă 5,7 milioane de lei pentru localitățile care au avut de suferit în urma intemperiilor din vară
Executivul a dispus miercuri alocarea a 5,7 milioane de lei din Fondul de rezervă, pentru lichidarea consecințelor provocate de calamitățile naturale din luna iulie a anului curent. În nota emisă de Guvern se arată că peste două milioane de lei vor fi acordate pentru reparația capitală a acoperișul…
DOC/ CSE: Peste 1,3 milioane de lei - alocate pentru lichidarea consecințelor provocate de calamitățile naturale
Peste 1,3 milioane de lei vor fi alocate din Fondul de intervenție al Guvernului pentru lichidarea consecințelor provocate de calamitățile naturale recente. Decizia a fost aprobată, pe 20 octombrie, la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, convocată de prim-ministrul Dorin Recean. Potrivit…