Conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina s-a deschis în Elveţia
Conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina, organizată la cererea Kievului, s-a deschis sâmbătă la Burgenstock, în Elveţia, în cadrul căreia vor fi discutaţi primii paşi care să deschidă calea negocierilor de pace în războiul declanşat de Rusia în Ucraina, scrie Agerpres.
Şefi de stat şi de guvern, printre care și președinta Maia Sandu, reprezentanţi de rang înalt din circa 100 de ţări, precum şi ai unor organizaţii internaţionale sunt aşteptaţi să participe la summit. Rusia nu a fost invitată.
Aceştia urmează să discute o serie de probleme, printre care exporturile de cereale din Ucraina, siguranţa centralei nucleare Zaporojie, ocupată de forţele ruse, precum şi probleme umanitare, inclusiv schimburile de prizonieri.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Statele Unite, cel mai important aliat al Kievului, vor fi reprezentate de vicepreşedinta Kamala Harris. Numeroşi lideri din Europa vor participa la conferinţa de pace, între care preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.
Conferinţa internaţională are loc la iniţiativa Kievului, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi şi el prezent la summit. El soseşte, la fel ca alţi câţiva lideri, direct de la reuniunea G7 din sudul Italiei, care s-a concentrat în mare parte pe conflictul din Ucraina.
Conferinţa, care se va desfăşura sâmbătă şi duminică în Elveţia, îşi propune în primul rând mobilizarea sprijinului internaţional pentru Ucraina - inclusiv din partea ţărilor aliate Rusiei.
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut vineri ca Ucraina să renunţe complet la teritoriile Doneţk, Lugansk, Herson, Zaporojieşi peninsula Crimeea ca o condiţie pentru încheierea războiului. Kievul a respins ideea.