Comisia Europeană a prelungit suspendarea tuturor taxelor vamale pentru importurile din R. Moldova

Comisia Europeană a prelungit suspendarea tuturor taxelor vamale pentru importurile din R. Moldova
Imagine simbol. Sursa foto: Ferma Steluța

(Update) Comisia Europeană a prelungit miercuri, 21 februarie, cu încă un an a măsura de liberalizare a comerțului dintre R. Moldova și UE. Astfel, strugurii de masă, sucul de struguri, usturoiul, roșiile, merele, cireșele și prunele moldovenești vor continua să ajungă pe piața europeană fără taxe vamale.

(Știre inițială) Comisia Europeană a propus miercuri prelungirea cu încă un an a măsurii de liberalizare a comerțului dintre R. Moldova și UE. În cazul în care Parlamentul și Consiliul European vor aproba decizia, strugurii de masă, sucul de struguri, usturoiul, roșiile, merele, cireșele și prunele moldovenești vor continua să ajungă pe piața europeană fără taxe vamale. O măsură similară se propune în raport cu exporturile din Ucraina.

„Exporturile R. Moldova către restul lumii au suferit de pe urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece s-au bazat adesea pe tranzitul pe teritoriul ucrainean și pe infrastructura ucraineană. Măsurile comerciale autonome au sprijinit eforturile R. Moldova de reorientare a exporturilor prin UE”, se menționează în comunicatul publicat pe portalul Comisiei Europene.

Măsura comercială în privința R. Moldova a intrat în vigoare pe data de 25 iulie 2022 și a fost prelungită cu încă un an, la finele lunii iulie 2023. Actuala măsură de liberalizare a comerțului expiră pe 24 iulie curent.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Multe produse din R. Moldova, în special fructele și legumele, sunt apreciate pe piețele din întreaga UE. Decizia de liberalizare, care permite R. Moldova să exporte aceste produse pe toată piața europeană, este cea corectă. Noi, Parlamentul European, ne vom asigura că această măsură benefică pentru R. Moldova intră în vigoare la timp, înainte de a expira actuala decizie de liberalizare, pe 24 iulie 2024”, a precizat într-o postare europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Vicepreședinte executiv al Comisiei Europene responsabil cu relațiile comerciale, Valdis Dombrovskis, a declarat că UE trebuie să continue să dea dovadă de solidaritate cu Ucraina și R. Moldova, în contextul agresiunii continue a Rusiei.

„Această propunere asigură un echilibru corect: menținerea sprijinului economic al ambelor țări, ținând cont pe deplin de interesele și sensibilitățile agricultorilor din UE. În acest mod, se va realiza obiectivul dual de sprijinire a funcționării economiilor Ucrainei și R. Moldova, menținând în același timp măsuri de salvgardare puternice pentru prevenirea perturbărilor pieței în UE”, a spus Dombrovskis.
R. Moldova a devenit principalul exportator de semințe de floarea soarelui în Uniunea Europeană
În sezonul agricol 2023 - 2024, R. Moldova a devenit cel mai mare exportator de semințe de floarea soarelui pe piața Uniunii Europene. Potrivit datelor statistice publicate de oilworld și analizate de Mold-Street, pe seama țării noastre revin circa 52,8% din importurile de semințe de floarea soarelu…
Fructele moldovenești, tot mai solicitate pe piața UE. Diferența de export între anii 2021 și 2023
Fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața Uniunii Europene (UE), arată cifrele de export pentru primele 10 luni ale anului, publicate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), fiind menționat că „produsele sunt căutate pentru calitate și gust deosebit”. Dacă…
Exportul cireșelor moldovenești către UE a crescut de 12,5 ori în 2023
Peste 16 mii tone de cireșe în valoare de peste 22 milioane dolari au fost livrate, în sezonul anului 2023, în mai multe țări ale Uniunii Europene (UE) precum: Spania, Italia, Belgia, Olanda, anunță Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). USAID anunță că alte 163 de tone au…