Circa un milion de tone de aditivi din plastic ajung anual în oceane
Anual, în oceane ajung circa un milion de tone de aditivi din plastic. La această concluzie a ajuns organizația elvețiană de cercetare EA Earth Action, care a analizat amploarea poluării cauzate de substanțele chimice adăugate în materialele plastice în timpul procesului de fabricare a acestora.
Potrivit constatărilor cercetătorilor, 116.000 de tone de aditivi din plastic, existenţi în mare, provin din ambalaje, notează Agerpres.
Raportul oamenilor de știință mai sugerează că articolele de uz cotidian, precum textilele şi anvelopele, contribuie la scurgerea în ocean a aproximativ 37.000 și respectiv 35.000 de tone pe an.
EA Earth Action a declarat că marea majoritate a aditivilor sunt netestaţi, nereglementaţi şi au fost asociaţi cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv obezitate, afectarea fertilităţii şi cancer.
Organizaţia a făcut apel la o transparenţă mai mare în privința compoziţiei produselor, precum şi la creşterea eficienţei în domeniul gestionării deşeurilor la nivel mondial, înainte de cea de-a treia sesiune a Negocierilor asupra tratatului global privind materialele plastice (INC-3).
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„Concluziile raportului nostru subliniază urgenţa adoptării unei abordări exhaustive pentru a face faţă provocării poluării cu plastic şi pentru a combate în mod eficient scurgerile de aditivi. Includerea pe scară largă a aditivilor potențial dăunători din plastic, combinată cu cantităţi substanţiale de deșeuri de plastic gestionate în mod greşit la nivel mondial au creat ameninţarea toxică cu care ne confruntăm în prezent”, a declarat fondatorul organizației EA Earth Action, Julien Boucher.
La rândul său, co-fondatoarea A Plastic Planet şi Plastic Health Council, Sian Sutherland, a amintit despre „omniprezenţa plasticului” în vieţile oamenilor, subliniind că „plasticul nu se află în tabelul periodic, ca şi cobaltul sau cuprul; este un amestec de substanţe chimice, multe dintre ele toxice pentru sănătatea umană”
„În doar câteva decenii, am infectat fiecare centimetru al planetei noastre cu astfel de substanţe chimice, care se infiltrează în mediul nostru la un nivel din ce în ce mai mare. Pericolul pentru (următoarele) generaţii este evident şi o politică fermă este necesară, în mod urgent. Însă, pentru ca politica să se schimbe, avem nevoie de claritate în ceea ce priveşte amploarea crizei”, a declarat Sutherland