Circa 5.000 de persoane au început cursurile gratuite de limba română

Circa 5.000 de persoane au început cursurile gratuite de limba română
Imagine simbol. Sursa: Ministerul Educației

Circa 5.000 de persoane din cele peste 12.000 care s-au înscris la Programul național de limba română au început deja cursurile. Ceilalți solicitanți vor începe formările în luna iulie și, respectiv, septembrie a acestui an, anunță Ministerul Educației și Cercetării.

Fiecare persoană înscrisă a fost testată și repartizată în grupul de studiu în baza nivelului de cunoaștere a limbii române (A1, A2 sau B1). Cei 5.019 de cursanți înscriși la cursuri sunt încadrați în 274 de grupe, fiind instruiți de 229 de formatori.

Din numărul total de audienți, 3.533 fac cursurile cu prezență fizică, iar 1.486 – în regim online. De menționat că la Programul de învățare a limbii române participă și 38 de cursanți refugiați din Ucraina.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

La sfârșitul programului, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

Ținând cont că la ediția din acest an s-au înscris un număr record de persoane, dublu comparativ cu anul trecut, Ministerul Educației și Cercetării a identificat alte peste 120 de cadre didactice care, din 15 aprilie, au început sesiuni de instruire pentru a deveni formatori în cadrul Programului.

Programul național de studiere a limbii române este rezervat adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero. Pentru ediția din anul curent a Programului, Ministerul Educației și Cercetării a alocat 10 milioane de lei.