Cine sunt deputații care ar putea rămâne fără imunitate parlamentară. Ce li se impută. Au loc percheziții
Doi deputați ar urma să rămână fără imunitate parlamentară. Este vorba despre foștii socialiști Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi. Despre aceasta a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu, la ședința de joi, 21 septembrie.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat citire solicitării Procuraturii Generale în adresa Legislativului.
„De la cele plăcute, trecem la cele importante de tot și actuale (...) Se cere ridicarea imunității parlamentare și încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii cauzei penale în instanță de judecată penală în privința deputatei Irina Lozovan, pe faptul săvârșirii infracțiunii privind acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat”, a declarat speakerul.
Se cere și ridicarea imunității a lui Alexandr Nesterovschi.
„Se solicită ridicarea imunității parlamentare a deputatului Alexandr Nesterovschi. Se cere încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii cauzei penale în instanță de judecată penală pentru corupere pasivă - pretindere, acceptare și primirea bunurilor ce nu i se cuvin pentru a îndeplini acțiuni în exercitarea funcției sale”, a menționat președintele Parlamentului.
De asemenea, lui Alexandr Nesterovschi i se impută acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat.
Au loc percheziții
Unele surse scriu că, la această oră, au loc percheziții în casa președintei Partidului Renaștere, Natalia Paraska - sora lui Alexandr Nesterovschi.
Percheziții au loc și la Diana Cebanenko - șefa sediului electoral pentru Chișinău, la Iuri Vitneanski, precum și la șefii organizațiilor teritoriale din raioanele Edineț și Glodeni.
Alexandr Nesterovschi
La mijlocul lunii martie, Alexandr Nesterovschi a anunțat că părăsește rândurile Partidului Socialist (PSRM) și devine deputat neafiliat.
„Mă alătur „Mișcării pentru Popor”, fac parte din ea și mă alătur cererii acestei Mișcări Naționale ca Guvernul să plătească facturile pentru energie electrică, căldură și gaze pentru lunile de iarnă tuturor cetățenilor Republicii Moldova și, de asemenea, va participa activ la mitingurile acestei Mișcări”, a anunțat parlamentarul.
Irina Lozovan
După Alexandr Nesterovschi, la aproape 10 zile distanță, Irina Lozovan a anunțat că părăsește Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), aderând la Mișcarea pentru Popor, din care face parte și Partidul Șor. La o zi distanță, socialiștii au venit cu reacții, printre care este menționat că „cei care se vând pe bani nu pot fi considerați lideri demni de încredere în această țară”, dar și că „ne vom întâlni la Procuratură”.
Irina Lozovan a anunțat într-o postare pe Facebook că va activa în calitate de deputat independent.
„M-am gândit foarte mult… Am decis să părăsesc fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.
Când oamenii ne-au delegat parlamentari, ne-au obligat și să luptăm pentru drepturile și interesele lor legitime (…) Din păcate, PSRM nu poate supraviețui fără un lider, noi, anterior cea mai mare forță de opoziție, nu am reușit să luptăm acestui regim antinațional care a adus poporul la sărăcie. Păcat că colegii au refuzat să își adune eforturile de a ieși în stradă și de a lupta pentru oameni.
De aceea, am decis să mă alătur Mișcării pentru Popor și să devin deputată independentă. Voi fi alături de locuitorii țării noastre, în stradă, pentru a le apăra interesele și interesele statului nostru”, a argumentat Irina Lozovan.
Membra Comitetului Executiv al PSRM, Olga Cebotari, a comentat atunci că „în ultima vreme suntem martorii unui trend alarmant în politică – traseismul stimulat financiar”.