Cine este diplomatul rus care ar fi cules informații despre R. Moldova și ce legături are acesta cu GRU

Cine este diplomatul rus care ar fi cules informații despre R. Moldova și ce legături are acesta cu GRU
Sursa foto: novostipmr.com

Un diplomat din cadrul ambasadei Federației Ruse de la Chișinău a fost declarat astăzi drept persoană non-grata pe teritoriul R. Moldova, fiind impus să părăsească țara. Decizia autorităților moldovenești a fost luată în contextul scandalului de spionaj, în care este vizat șeful Direcției juridice a Parlamentului și un angajat al Sectorului Poliţiei de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit surselor Europei Libere și DW, persoana expulzată care ar fi cules informații despre R. Moldova este Dmitri Kelov, asistentul atașatului militar misiunii diplomatice.

Kelov - unul din cei zece diplomați ruși care au rămas în ambasada Rusiei de la Chișinău după marea expulzare din august 2023, a fost acreditat în R. Moldova acum trei ani, în august 2021. În luna noiembrie a aceluiași an, acesta s-a alăturat delegației Rusiei în Comisia Unificată de Control (CUC), o structură trilaterală responsabilă de supravegherea situației din zona de securitate de pe Nistru, notează Europa Liberă.

Conform datelor din registrul rus al mijloacelor de transport, consultate de sursa citată, Dmitri Kelov are viză de reședință la Moscova, pe strada Mareșal Biriuzov 4. La mică distanță, în cartierul din nord-vestul Moscovei își are adresa și șeful lui Kelov, atașatul militar și aerian al ambasadei Rusiei de la Chișinău, Andrei Lobov.

„Clădirea în care este domiciliat Kelov a fost folosită ani la rând pentru cazarea angajaților direcției de spionaj a armatei ruse (GRU), inclusiv a agentului Anatoli Cepiga, acuzat, în 2018, că l-a otrăvit cu gaz Noviciok pe fostul spion rus Serghei Skripal și fiica acestuia, în Marea Britanie”, precizează jurnaliștii Europei Libere.
VIDEO/ Doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră - reținuți pentru trădare de patrie și complot
Noi detalii în privința descinderilor matinale din clădirea Legislativului. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) anunță reținerea a doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră. Potrivit autorit…

Amintim că, în seara zilei de miercuri, 31 iulie, doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră au fost reținuți, fiind bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), aceștia ar fi furnizat informații unui angajat al unei ambasade la Chișinău, care urmau a fi folosite în dauna intereselor R. Moldova. Este vorba de misiunea diplomatică a Federației Ruse.

Scandalul de spionaj de la Chișinău: Un diplomat al ambasadei Ruse a fost declarat persona non-grata
Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Diplomatului i-a fost înmânată o notă prin care un colaborator al misiunii diplomatice a fost declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova și urmează să părăsească țara. Se…

Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat în dimineața zilei de 1 august la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Diplomatului i-a fost înmânată o notă prin care un colaborator al misiunii diplomatice (aparent, Dmitri Kelov) a fost declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova și impus să părăsească țara.

Pe de o parte, MAE a precizat că decizia a fost luată în baza „informațiilor și probelor” care atestă că diplomatul rus desfășura pe teritoriul R. Moldova activități incompatibile cu statutul său. Pe de altă parte, Vasnețov a declarat că autoritățile de la Chișinău „au pronunțat verdictul” până la finalizarea anchetei și că Rusia va oferi „un răspuns pe măsură”.

Șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, și angajatul Sectorului Poliţiei de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău - ambii vizați în dosar, au fost suspendați din funcție.

„Falsuri grosolane fabricate”. Ambasada Rusiei de la Chișinău, despre noul scandal de spionaj
Cu puțin timp în urmă, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a confirmat reținerea a doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră, bănuiți că ar fi furnizat informații unui angajat al unei ambasade de la Chișinău. Potrivit informațiilor din p…

Anterior, misiunea diplomatică a Federației Ruse a calificat acuzațiile care i se aduc drept „falsuri grosolane fabricate” și o „nouă manifestare a sentimentelor anti-ruse, create artificial în R. Moldova”.

Reprezentanții ambasadei ruse au menționat că apariția informațiilor despre presupusele „activități de spionaj” ale diplomaților ruși ar avea legătură cu „procesele electorale în desfășurare în R. Moldova” și că „anumite forțe” ar încerca să folosească subiectul spionajului în campania electorală.