Cinci tipuri de bucate au primit statutul de specialități tradiționale garantate în R. Moldova (FOTO)
Statutul de specialități tradiționale garantate în R. Moldova au primit cinci tipuri de bucate, fiind înregistrate la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. Este vorba despre „Plăcinta miresei”, „Ghițman”, „Rasol de șuvai”, „Plachie de pește” și „Borș cu burecheți”.
Toate aceste produse tradiționale reprezintă bogăția gastronomică și culturală a raionului Ștefan Vodă, fiind înregistrate de către Asociaţia Obştească „Nistrul de Jos - Meleag Natal”.
„Plăcinta miresei” este o combinație de aluat copt și umplutură din brânză de vaci, ouă, zahăr și sare, având o textură fină și stratificată. Aceasta este tradițional coaptă în cuptor. Poate fi asortată cu smântână, iaurt natural sau cu iaurt cu fructe, lapte acru, chișleag sau cu băuturi nealcoolice reci.
„Ghițmanul” se face din aluat dospit copt și umplutură din cubulețe de cartofi, jumări din carne de porc, ceapă și sare. De obicei ghiţmanul este copt în cuptor.
„Rasolul de șuvai” are gust dulce-acriu pronunțat, obținut prin combinația de pește șuvai din Nistru și legume. Acesta are aspectul unui bulion lichid străveziu roșietic, îmbogățit cu pește și legume fierte.
„Plachia de pește” este o mâncare ce îmbină peștele (somn, știucă, crap) din Nistru cu legume.
„Borșul cu burecheți” este un bulion de legume cu burecheţi preparaţi din carne de porc şi aluat nedospit cu ouă, dulce-acru pronunțat, obţinut datorită prezenţei sucului de roşii şi borşului acru tradiţional.
Prin obținerea certificatului STG (specialități tradiționale garantate), aceste specialități nu numai că sunt recunoscute oficial, dar sunt și protejate împotriva utilizării neautorizate, contribuind astfel la păstrarea autenticității gastronomiei moldovenești.
Specialitatea tradițională garantată evidențiază aspectele tradiționale, cum ar fi modul în care produsul este fabricat sau compoziția sa, fără a-l lega de o anumită zonă geografică. Pentru a fi înregistrată, denumirea trebuie să fie specifică în sine sau să exprime specificitatea produsului agricol sau alimentar. STG-ul nu face referire la o origine, dar pentru a obţine protecţie, produsul trebuie să aibă o compoziţie tradiţională (reţetă), sau un mod de producţie tradiţional. Materiile prime sau modul de producţie trebuie să confere caracterul tradiţional al produsului în raport cu alte produse.
În prezent, în R. Moldova sunt protejate 7 denumiri de origine autohtone, 11 indicaţii geografice autohtone şi 6 specialități tradiționale garantate autohtone.
Harta interactivă a produselor tradiționale din Republica Moldova, care conține atât IG, DO și STG protejate, cât și cele cu potențial de a fi certificate, poate fi accesată AICI.