Cinci dintre cele 35 de școli-model din R. Moldova, modernizate de Norvegia și PNUD Moldova
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a informat, marți, că Norvegia și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova vor moderniza cinci din cele 35 de instituții de învățământ care fac parte din Rețeaua Școlilor Model din țară. Investițiile vor fi făcute în cadrul proiectului „Transformarea educației în Moldova prin Școlile Model”, în valoare de circa 19 milioane de dolari, implementat în perioada 2024-2028.
Mai exact, clădirile vor fi renovate și dotate cu echipamente școlare performante și mobilier. Astfel, de condiții mai bune vor beneficia mii de copii din centrele raionale, dar și cei care vin la aceste instituții din localitățile învecinate.
În comunicatul de presă al Ministerului Educașiei se mai precizează că PNUD și Norvegia vor susține, totodată, formarea cadrelor didactice și adaptarea curriculumului și a conținuturilor educaționale predate în școli.
„Cele cinci școli vor dispune de computere, table interactive și alte dispozitive educaționale noi. Se vor face lucrări de modernizare și în exteriorul clădirilor – vor fi renovate terenurile de sport, trotuarele, curțile școlilor și sistemele de iluminat etc. În plus, școlile vor primi mobilier nou”, precizează MEC.
Proiectul va sprijini MEC în procesul de dezvoltare curriculară și abilitarea școlilor în luarea deciziilor. Astfel, va fi revizuit curriculumului național și documente aferente, pentru ca acestea să asigure interdisciplinaritatea, incluziunea, egalitatea de șanse și alte componente importante.
Pentru a asigura implementarea noilor documente curriculare, vor fi instruite cadrele didactice, precum și vor fi elaborate planuri de lecție și alte materiale educaționale. Se va lucra și la îmbunătățirea guvernanței educației la nivel local, a managementului școlar și a autonomiei instituțiilor educaționale, mai transmite Ministerul Educației.
Rețeaua de Școli Model este un proiect național, lansat în februarie curent de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Inițiativa prevede renovarea și dotarea integrală a 35 de instituții de învățământ general din țară, cu scopul de a crește accesul elevilor din medii defavorizate la educație de calitate. În special, sunt vizați tinerii din localitățile mici din mediul rural.
Investițiile necesare pentru crearea rețelei se ridică la 70 milioane de euro, până pe 10 februarie fiind identificate 14,5 milioane de euro. În cadrul primei etape, vor fi incluse zece instituții.