Chișinăul dezminte informația că Polonia vrea să trimită în R. Moldova migranți din Africa și Orientul Mijlociu

Chișinăul dezminte informația că Polonia vrea să trimită în R. Moldova migranți din Africa și Orientul Mijlociu
Sursa foto: Euronews

Pe rețelele sociale au apărut mai multe postări cu afirmația că Polonia ar intenționa să trimită în R. Moldova migranţii ilegali din Africa şi Orientul Mijlociu aflați pe teritoriul său, iar autoritățile moldovenești ar accepta acest lucru. Reprezentanții Guvernului R. Moldova declară că aceasta este „o minciună grosolană” și îndeamnă cetățenii să fie atenți la sursele de informare pe care le urmăresc.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat, într-un răspuns pentru StopFals.md că „instituțiile statului negociază transparent și la vedere orice acord” la care țara noastră este parte, comentând postările Polonia ar intenționa să trimită în R. Moldova migranţii ilegali din Africa şi Orientul Mijlociu. Sursa citată precizează că postările în cauză sunt făcute de pe conturi false de Facebook.

„Autoritățile au avertizat populația că în următoarea perioadă ne putem aștepta la amplificarea dezinformării cu scopul divizării cetățenilor țării noastre sau inducerii fricii. Acest lucru trebuie să ne mobilizeze, să fim mai vigilenți și atenți la sursele de informare pe care le citim și să oprim lanțul dezinformării prin raportarea acestor postări și autorilor acestor minciuni”, a spus pentru StopFals.md, Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Jurnaliștii de la Stopfals.md, scriu că informațiile despre migranții ilegali care ar urma să fie trimiși din Polonia în R. Moldova au fost distribuite de pe conturi diferite de Facebook. Postările fac referinţă la o resursă poloneză — agencja-informacyjna. Pentru ca publicațiile să acumuleze mai multe vizualizări, acestea sunt promovate prin publicitate sponsorizată.

Totodată, informația a fost distribuită de mai multe canale de Telegram cu tentă pro-rusă, inclusiv de Молдавский Vагон, WTF Moldova?!, Гражданин și Приднестровец. Informațiile despre migranți au fost publicate și de către oligarhul fugar Ilan Șor pe pagina sa de Facebook.

Sursa citată amintește că astfel de „sperietori” despre migranți și refugiați au apărut și în ajunul scrutinului prezidențial din 2016. Atunci era distribuită dezinformarea despre 30.000 de refugiați sirieni pe care țara noastră ar urma să-i accepte dacă Maia Sandu va accede în funcția de șefă a statului.