Centrul de Dirijare în Situații Excepționale își începe activitatea duminică. Recomandări pentru cetățeni
Centrul de Dirijare în Situații Excepționale, a cărui creare a fost solicitată acum o zi de către ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, își va începe activitatea duminică, 7 ianuarie. Acesta se va afla la sediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
„În vederea prevenirii situațiilor de risc la sediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, începând cu ziua de 7 ianuarie va demara activitatea Centrului de Dirijare în Situații Excepționale, în care vor activa responsabilii din cadrul autorităților și ministerelor gata să gestioneze situația din țară”, se menționează în comunicatul emis sâmbătă dimineața de către Ministerul Afacerilor Inerne (MAI).
Conform avertizării emise vineri de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), începând cu data de 7 ianuarie, pe teritoriul țării noastre vor cădea precipitații sub formă de ploaie cu transformare în lapoviță și ninsoare.
Pe 8 ianuarie va ninge puternic, izolat se va semnala vijelie și se așteaptă intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s. Temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C, comparativ cu vremea din ultima perioadă, iar pe drumurile publice se vor forma troiene și ghețuș.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
În acest context, autoritățile responsabile de gestionarea situațiilor de urgență vin cu un șir de recomandări pentru prevenirea situațiilor de risc:
- Nu porniți la drum cu mijloace de transport, în special în ziua de 8 ianuarie, când precipitațiile abundente sub formă de ninsoare ar putea crea dificultăți de deplasare.
- Urmăriți permanent buletinele informative, avertizările emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, dar și atenționările autorităților. O atenție separată trebuie acordată minorilor și persoanelor în etate, pentru ca aceștia să fie monitorizați și ținuți în siguranță.
- În cazul în care deplasările sunt inevitabile, asigurați-vă că drumurile naționale și locale sunt practicabile, iar autovehiculele sunt alimentate suficient cu combustibil, dotate cu pneuri de iarnă și echipament special pentru deszăpezire și lanțuri pentru cauciucuri.
- Mențineți bateria telefonului permanent încărcată, astfel încât în situații de să puteți apela Serviciul 112.
- În vederea evitării blocării mijloacelor de transport în punctele de frontieră, documentați-vă în prealabil despre accesibilitatea acestora în ziua de plecare sau sosire în R. Moldova, întrucât traficul ar putea fi îngreunat
- Dacă suferiți de maladii cronice, contactați medicii de familie în prealabil, pentru a stabili din timp dacă sunt necesare intervenții și îngrijiri de rigoare, ca acestea să fie efectuate înainte de înrăutățirea condițiilor meteo.
- În caz de viscol și vânt puternic, evitați atingerea firelor electrice căzute la pământ, adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, dar și edificiilor în construcție.