Centrala hidroelectrică de la Costești intenționează să construiască un parc eolian și unul fotovoltaic plutitor

Centrala hidroelectrică de la Costești intenționează să construiască un parc eolian și unul fotovoltaic plutitor
Sursa foto: Ministerul Energiei

Centrala hidroelectrică de la Costești intenționează să construiască un parc eolian și unul fotovoltaic plutitor. Fiecare dintre acestea ar urma să aibă o capacitate între 5 și 10 MW, parcurile fiind însoțite de baterii de stocare a energiei. Studiile de fezabilitate au fost prezentate ministrului Energiei, Dorin Junghietu, și urmează a fi prezentate pentru aprobare la Consiliul de administrație al întreprinderii.

Potrivit administratorului Întreprinderii de Stat „Nodul Hidroenergetic Costești” (Î.S „NHEC”), Igor Cibotaru, astfel, centrala va putea majora semnificativ producerea și va deveni un jucător important pe piața energiei electrice, inclusiv pe piața de echilibrare, odată cu lansarea piețelor pe termen scurt. Volumul energiei electrice produse ar putea crește de două ori, estimează ministerul de resort.

Proiectele urmează a fi implementate din surse financiare proprii ale NHEC, care au fost acumulate în perioadele precedente, ca rezultat al repartizării profitului net direcționat spre dezvoltarea întreprinderii.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„În urma implementării acestor proiecte, Nodul Hidroenergetic Costești va diversifica sursele de producere a energiei electrice (apă, aer, soare), va diminua dependența de o singură sursă de producere și va spori volumul energiei electrice produse, contribuind astfel la asigurarea securității energetice a R. Moldova”, explică responsabilii de la Ministerul Energiei.

În prezent, NHEC dispune de un generator cu capacitatea de 16 MW, dat în exploatare în anul 1978. Capacitatea maximă de generare a energiei electrice a hidrocentralei Costești este de aproximativ 65 de milioane de kilowați-oră pe an, ceea ce constituite cca 6% din energia generată local.

Centrala generează energie în funcție de deciziile luate de grupul operativ moldo-român de exploatare a barajului Costești, în baza debitului de apă acumulat în lacul de acumulare. Atunci când nivelul apei este insuficient, hidrogeneratoarele funcționează pe rând.

Lacul de acumulare de la Costeşti este al doilea ca mărime după cel de la Dubăsari. El se întinde în susul râului Prut pe o lungime de 70 kilometri, ocupând o suprafață de 59 kilometri pătrați cu capacitatea de acumulare de 1,285 miliarde de metri cubi și o adâncime maximă de 43 metri.