Ce trebuie să faci în cazul unui cutremur. Reguli și sfaturi esențiale de supraviețuire

Ce trebuie să faci în cazul unui cutremur. Reguli și sfaturi esențiale de supraviețuire
Sursa foto: pixelshot

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a venit cu mai multe recomandări pentru cetățeni, în contextul cutremurului de luni, 16 septembrie, din Vrancea, care s-a resimțit puternic și în R. Moldova. Salvatorii recomandă ca în timpul unui cutremur să păstrăm calmul și, dacă ne aflăm într-o clădire, să ne adăpostim sub o masă solidă, sub o grindă rezistentă sau într-un colț interior al încăperii, acoperind fața și capul cu brațele încrucișate. Dacă ne aflăm într-un spațiu deschis, salvatorii de îndeamnă să evităm aflarea în apropierea clădirilor.

În contextul seismului puternic de luni, din România, care a fost resimțit și în R. Moldova, IGSU recomandă să menținem calmul în timpul unui cutremur, venind cu mai multe recomandări pentru siguranța personală și a celor din jur.

Ce să faceți în timpul unui cutremur

  • Căutăm adăpost. În timpul unui cutremur este indicat de a căuta adăpost sub o masă solidă, sub o grindă rezistentă sau într-un colț interior al încăperii, acoperind fața și capul cu brațele încrucișate. Totodată, specialiștii recomandă îndepărtarea de oglinzi, ferestre, uși, pereți exteriori, sobe, dar și amplasare sub lustre sau alte obiecte grele suspendate.
  • Nu părăsim clădirea în timpul cutremurului. Cetățenii sunt îndemnați să nu încerce să părăsească clădirea în timpul cutremurului, încercarea de a ieși dintr-o clădire aflată în mișcare poate fi extrem de periculoasă. Așteptați până când se oprește mișcarea seismică, verificați scara și calea spre ieșire înainte de a încerca să vă evacuați.
  • Dacă am rămas blocați: Atunci când ați rămas blocați sub dărâmături, loviți ritmic într-o țeavă sau într-un perete, astfel încât echipele de intervenție să vă poată găsi și salva.
  • Păstrăm distanța de la clădiri. În cazul în care vă aflați într-un spațiu deschis în timpul cutremurului, evitați aflarea în apropierea clădirilor, construcțiilor, stâlpilor și liniilor de electricitate, deplasându-vă calm spre un loc deschis și sigur.
  • Ținem cont de sfaturile salvatorilor. Este recomandat de urmat instrucțiunile transmise de autoritățile locale și echipele de intervenție pentru a vă asigura că beneficiați de cele mai recente informații și măsuri de siguranță.

IGSU reiterează importanța pregătirii prealabile și a cunoștințelor fundamentale privind măsurile de protecție în caz de cutremur, fiind esențial ca fiecare cetățean să fie informat și să dispună de un plan de urgență pentru a putea face față eficient situațiilor de urgență.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 5,2, s-a produs luni, în jurul orei 17:40, în zona seismică Vrancea, România. Acesta s-a resimțit în R. Moldova, Ucraina și Bulgaria.

Seismul s-a produs la o adâncime de aproximativ 140 de kilometri, la 57 kilometri nord-vest de orașul Buzău, la 58 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, la 61 km est de Brașov, 64 km vest de Focșani și 73 km nord-est de Ploiești.

R. Moldova, zguduită de un cutremur puternic, raportat în urmă cu puțin timp
Un cutremur puternic, cu magnitudinea 5,2, s-a produs, luni după-amiază, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, România. Acesta s-a resimțit în R. Moldova, Ucraina și Bulgaria. Cutremurul a fost înregistrat în jurul orei 17:40, în zona seismică Vrancea, Buzău, informează Institutul Naţional de Ce…