Cum au fost cheltuiți cei 6,8 miliarde de lei repartizate de Guvern pentru agricultură

Cum au fost cheltuiți cei 6,8 miliarde de lei repartizate de Guvern pentru agricultură
Sursa foto: agroxpert.md

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, susține că cei 6,8 milioane de lei repartizate de Guvern pentru subvenții în agricultură, au fost cheltuiți ineficient și nu au avut efectul economic scontat. Tototadă, Ministrul Bolea precizează că programele de subvenționare „nu au corespuns necesităților și realităților din R. Moldova.”

„De ce după ce Guvernul Republicii Moldova a dat 6,8 miliarde de lei în agricultură, nu a avut loc efectul economic? Noi întâlnim mii și mii de agricultori, care nu au simțit acei 6,8 miliarde de lei, probabil pentru că programele de subvenționare nu au corespuns necesităților și realităților din R. Moldova. Probabil banii au fost repartizați în prea multe direcții, fără să se țină cont de 2-3 care sunt prioritare. Prioritari pentru Guvern sunt tinerii care vin în agricultură, sunt companiile micro și mici, care urmează a fi susținute, ca să ajungă să fie într-un număr cât mai mare posibil, pentru că pe ei se țin comunitățile noastre rurale, pe ei se țin satele noastre, inclusiv cei care se ocupă de viticultură”, a declarat ministrul Vladimir Bolea.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Ministrul Agricultrurii a mai spus că în perioada următoare statul va dezvolta direcții de agrobusiness în agricultura din R. Moldova, „o ramură incipientă, dar de mare succes”.

„Ar putea diversifica foarte mult activitatea agricultorilor și ar face-o dintr-o activitate ocazională sezonieră în una cu continuitate și cu resurse financiare pe parcursul tuturor lunilor anului, dar nu numai în perioada de colectare a roadei”, a mai spus Vladimir Bolea.
În R. Moldova va fi creat un fond mutual, care va ajuta fermierii să facă față pierderilor cauzate de intemperii
În R. Moldova va fi creat un fond mutual, care va ajuta agricultorii să facă față pierderilor cauzate de calamități naturale, precum seceta și grindina. Mecanismul va fi administrat de viitoarele Camere Agricole și va deveni funcțional în anul 2025. Cu precizări în acest sens a venit ministrul Agric…