Ce se va întâmpla cu elevii și profesorii care decid să înceapă noul anul școlar duminică, 1 septembrie

Ce se va întâmpla cu elevii și profesorii care decid să înceapă noul anul școlar duminică, 1 septembrie
Sursa foto: shutterstorck

Elevii din școlile din țară care vor marca pe 1 septembrie începutul noului an școlar 2024-2025 vor avea o zi suplimentară de vacanță, iar profesorii vor putea beneficia de remunerare și de o zi liberă. Despre acest lucru a comunicat vineri 16 august curent, ministrul Educației și Cercetării (MEC), Dan Perciun.

„Cei care vor dori să înceapă anul școlar pe 1 septembrie vor putea să o facă, cei care vor dori să înceapă tradițional luni, de asemenea, vor putea să facă lucrul ăsta. Totul rămâne la discreția școlilor și e bine ca această discuție să aibă loc pe interior și să se determine fiecare comunitate cum preferă să facă lucrurile. Reiterăm că cei care vor alege să înceapă anul școlar duminică, și de regulă vorbeam de o ceremonie de deschidere de o oră, urmează să beneficieze, în cazul în care vor alege această opțiune, de o zi suplimentară de vacanță, iar profesorii - de remunerare și o zi liberă pentru disponibilitatea de a ieși duminică la muncă și a fi alături de elevi la ceremonia de deschidere a noului an de studii”, a declarat ministrul Educației.

Ministrul Educației Dan Perciun afirmă că decizia de a începe noul an școlar duminică, pe 1 septembrie, a pornit de la dorința autorităților de a exista vacanțe „nu fragmentate a câte 2 - 3 zile anul viitor, așa cum arăta calendarul, dar să putem oferi elevilor cinci zile de vacanță, de luni până vineri, atât toamna cât și primăvara”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat joi că a emis o circulară care prevede că instituțiile de învățământ sunt în drept să decidă ora și data desfășurării careului și a primei lecții. La fel, școlile pot să decidă formatul careului, dar și a activităților care vor avea loc în sălile de clasă în prima zi a anului de studii 2024-2025.