Ce se schimbă odată ce Energocom preia controlul asupra infrastructurii de asigurare cu gaz a R. Moldova?

Începând cu data de 1 august curent, compania de stat Energocom va prelua controlul asupra infrastructurii de asigurare cu gaz a R. Moldova. Șeful Cabinetului de miniștri, Dorin Recean, a venit cu precizări în privința modificărilor care urmează să se producă.
Potrivit premierului, în primul rând, Energocom va prelua de la compania Moldovagaz serviciul de livrare și facturare a gazelor pentru toate gospodăriile din R. Moldova. Schimbarea se va face automat, de la 1 august.
„Anterior, Moldovagaz, deținută majoritar de Gazprom, avea controlul asupra celor trei activități - de furnizare, transport și distribuție a gazelor naturale. Obiectivul nostru este ca întreprinderea principală responsabilă de furnizarea gazului pentru R. Moldova să fie o companie a statului și nu o companie controlată de Rusia”, explică Dorin Recean.
Prim-ministrul susține că separarea activităților de furnizare, distribuție și transport a gazelor naturale este importantă pentru stat, dar și o acțiune din Pachetul energetic III, pe care Moldova s-a angajat să-l implementeze (așa-numitul unbundling).
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„În anul 2023, am realizat prima etapă, iar rețelele de transport al gazelor deținute de Moldovagaz au fost transmise în locațiune pentru cinci ani către Vestmoldtransgaz. Tot procesul urma să fie încheiat în 2026, pentru că până atunci era valabil contractul dintre Moldovagaz și Gazprom. Însă, odată ce Gazprom a oprit livrările complet din 1 ianuarie 2025, acest termen nu mai este valabil și ANRE (Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică - n. red.) a reluat procedura de separare a activităților din sectorul de gaze”, a adăugat Recean.
Astfel, ANRE a decis astăzi desemnarea Energocom drept furnizor cu obligații de serviciu public, pentru o perioadă de trei pentru trei ani. Procesul va avea loc automat, iar cetățenii nu trebuie să facă nicio procedură în plus, a dat asigurări premierul.
Mai devreme, președintele interimar al companiei-fiice a concernului rus Gazprom, Vadim Ceban, a precizat că decizia ANRE nu va afecta funcționalitatea Moldovagaz și responsabilitatea socială pe care conducerea întreprinderii o poartă față de angajații săi.
„Întreprinderea are în continuare sarcina de a asigura livrarea neîntreruptă a gazelor naturale către consumatorii finali, precum și de a elabora soluții pentru depășirea situației actuale. Este important de subliniat că decizia autorității de reglementare a fost comunicată acționarilor companiei”, a scris Vadim Ceban într-o postare publicată pe Telegram, adăugând că va oferi informații despre acțiunile și deciziile ulterioare.
