Ce se întâmplă de la 1 ianuarie? Măsurile adoptate de CSE în contextul stării de urgență în sectorul energetic

Ce se întâmplă de la 1 ianuarie? Măsurile adoptate de CSE în contextul stării de urgență în sectorul energetic
Sursa foto: Ziar.md

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat, în cadrul ședinței de vineri, 27 decembrie 2024, o serie de măsuri ca urmare a instituirii stării de urgență pentru 60 de zile în sectorul energetic. Potrivit autorităților, aceste măsuri sunt menite să asigure continuitatea aprovizionării consumatorilor din întreaga țară cu energie electrică.

Așadar, începând cu 1 ianuarie 2025, administratorii clădirilor publice și ai magazinelor vor limita iluminatul interior al clădirilor cu cel puțin 30%, vor deconecta vitrinele, iluminatul decorativ și altele. De asemenea, întreprinderile cu proces de producere energofag vor organiza programul de lucru astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor de vârf, se arată într-un comunicat al Guvernului, care face referire la decizia CSE.

Administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare vor plasa anunțul cu recomandarea de a nu folosi ascensorul în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, în timp ce administratorii întreprinderilor de alimentare cu apă și canalizare vor regla regimul de funcționare a pompelor bazinelor de acumulare pentru a reduce la minimum consumul de energie electrică.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Decizia CSE mai prevede că, începând cu 1 ianuarie 2025, între orele 06:00 - 23:00, energia electrică produsă în țară va fi tranzacționată doar pe piața internă.

„Exportul acesteia va fi interzis în acest interval de timp, cu excepția zilelor de odihnă și a sărbătorilor zile nelucrătoare”, se arată în comunicat.

Tototadă, potrivit deciziei CSE, în perioada stării de urgență, între participanții pieței cu amănuntul și angro a energiei electrice nu vor fi calculate penalități în cazul nerespectării termenului de achitare. Aceeași măsură se va aplica și în cazul gazelor naturale furnizate sau livrate, pentru o perioadă ce nu va depăși 45 de zile.

O altă măsură aprobată de CSE permite amplasarea temporară, pe perioada stării de urgență, a generatoarelor electrice pe terenurile proprietate publică, adiacente proprietății private, fără coordonarea prealabilă a schemei de amplasare, cu respectarea normelor de siguranță, acces și ordine publică.

Începând cu 16 decembrie 2024, R. Moldova se află în stare de urgență, în legătură cu potențială criză umanitară în regiunea transnistreană prin nerespectarea de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului. Aceasta ar putea duce inclusiv la întreruperea producției de energie electrică generată de Centrala de la Cuciurgan, se mai arată în comunicat.