Ce îi așteaptă pe consumatorii care au vrut gaze naturale la preț de zece lei? Moldovagaz explică
Consumatorii care au trecut de la Moldovagaz la Nordgaz Furnizare, în speranță că vor primi gaze naturale la prețul de zece lei, vor trece la un furnizor de ultimă opțiune. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu mai multe precizări în acest sens sâmbătă, la o zi distanță după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a suspendat temporar licența Nordgaz Furnizare SRL.
„SA „Moldovagaz”, în calitate de furnizor de serviciu public de asigurare a aprovizionării cu gaze naturale de ultimă opțiune, a demarat procedura de semnare a contractelor cu consumatorii furnizorului alternativ, licență căruia, prin decizia ANRE, a fost suspendată pentru trei luni”, a scris Ceban pe canalul său de Telegram.
Astfel, potrivit Legii cu privire la gazele naturale, consumatorii respectivi trec la furnizorul de ultimă opțiune pentru o perioadă de patru luni, fără a depune o cerere specială.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„Gazele naturale le sunt furnizate în condiții și la tarife reglementate, aprobate de ANRE. Concomitent, operatorii sistemelor de distribuție a gazelor trebuie să ofere în timp util informații despre consumatorii finali, care trec la furnizorul cu statut de ultimă opțiune”, a precizat președintele Moldovagaz.
Conform legislației în vigoare, Moldovagaz trebuie să expedieze consumatorilor vizați contractele de furnizare în scris, în termen de opt zile de la data începerii furnizării gazelor în regim de ultimă opțiune. Evidența acestor consumatori va fi efectuată separat.
În octombrie curent, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a anunțat că locuitorii din autonomie, precum și cei din Taraclia și Orhei, urmează să achite zece lei pentru un metru cub de gaze naturale. Compania care și-a asumat aspectul logistic a fost „Nordgaz Furnizare” SRL .
NOTĂ - Furnizor de ultimă opțiune – furnizor care, în contextul obligaţiilor de serviciu public, este desemnat să furnizeze, pentru o perioadă de cel mult patru luni, gaze naturale consumatorilor finali care şi-au pierdut furnizorul în anumite circumstanţe, în condiţii specifice reglementate, stabilite prin Legea cu privire la gazele naturale.