Carnea de porc s-a scumpit. Comercianții invocă focarele de pestă porcină și cererea mare înainte de sărbători

Carnea de porc s-a scumpit cu aproximativ 20-25 de lei kilogramul, după ce pesta porcină africană a afectat două dintre cele mai mari ferme din țară, iar mii de porci au fost sacrificați. Comercianții de la Piața Centrală din Chișinău au declarat pentru TVR Moldova că prețurile vin mai mari direct de la producători.
În medie, un kilogram de carne costă 95 de lei la piața din Chișinău. Mai ieftină este doar carne cu multă grăsime. Comercianții spun că prețul la carne a crescut din cauza focarelor recente de pestă porcină, care au afectat producția, dar și din cauza cererii mai mare înainte de sărbători, scrie sursa citată. Asociația Producătorilor de Carne susține că unii comercianți profită de conjunctură dar membrii asociației nu au majorat prețurile.
În ciuda focarelor de pestă porcină africană de la Cimișeni și Roșcani, autoritățile asigură că aprovizionarea pieței interne nu este în pericol, cel puțin pentru următoarele două luni, deoarece producția locală acoperă 80% din cerere.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Amintim că, pe 16 martie, în satul Roșcani, Anenii Noi, la una dintre cele mai mari ferme de porci din țară, a fost depistat un focar de pestă porcină africană. Potrivit autorităților, în total aproximativ 65.000 de animale urmează a fi sacrificate. Specialiștii atenționează că riscul apariției unor noi focare persistă, așa că zona rămâne sub restricții stricte pentru o perioadă de 90 de zile. Localnicii din Calfa, Calfa-Nouă și Roșcani au protestat față de decizia autorităților și au cerut măsuri urgente și transparente pentru soluționarea acestei probleme.
Pe 20 martie, un alt focar de pestă porcină a fost depistat la o fermă din satul Cimișeni, raionul Criuleni, unde sunt peste 45.000 de porci. Localitatea se află la circa 20 de kilometri distanță de Roșcani.
Potrivit ultimelor date prezentate de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, după ședința Executivului din 26 martie, focarul din Roșcani a fost eradicat în proporție de 75%. La ferma din Cimișeni, progresul constituie aproximativ 20%.
Conform informațiilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în prezent, R. Moldova are un efectiv de circa 350 de mii de porci în ferme autorizate de către stat. Cele două ferme afectate adăpostesc între 20 și 25% din numărul total de animale. Impactul estimat asupra producției totale este de 20%, dar oficialii au dat asigurări că nu există un risc de criză alimentară.
