Carabinierii moldoveni ar putea fi trimiși în misiunea de menținere a păcii din Kosovo

Carabinierii moldoveni ar putea fi trimiși în misiunea de menținere a păcii din Kosovo
Sursa foto: Inspectoratul General de Carabinieri al MAI

Carabinierii moldoveni ar putea fi trimiși în misiunea internațională de menținere a păcii din Kosovo, în zona Mitrovica. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță despre inițierea elaborării proiectului hotărârii de Guvernul în acest sens. Potrivit MAI, participarea țării noastre în misiuni internaționale, prin detașarea carabinierilor la operațiunea internațională de menținere a păcii din Kosovo, va contribui esențial la valorificarea capacităților și specificului forțelor de poliție cu statut militar dual.

„Scopul proiectului rezidă în asigurarea participării carabinierilor la misiunile și operațiile internaționale de menținere a păcii sub mandatul ONU, în vederea îndeplinirii angajamentelor R. Moldova asumate în cadrul ONU, tratatelor încheiate cu UE, cu alte organizații internaţionale şi state terțe, care reprezintă clara disponibilitate a R. Moldova de a sprijini comunitatea internațională în eforturile sale de instaurare a unui climat de pace la nivel global și de a veni cu un aport în acest sens, inclusiv prin participarea carabinierilor în misiuni și operații internaționale”, anunță MAI.

Astfel, instituțiile interesate vor prezenta, în perioada 18 - 26 martie 2024, propuneri și recomandări, „pentru a asigura eficacitatea procesului de elaborare a proiectului menționat”.

„Participarea țării noastre în misiuni și operații internaționale, în mod individual, prin detașarea carabinierilor la operația internațională de menținere a păcii din Kosovo (zona Mitrovica), va contribui esențial la valorificarea capacităților și specificului forțelor de poliție cu statut militar dual care, în conformitate cu mandatul misiunii, acționează pentru întărirea sau substituirea forțelor de poliție locale, executarea misiunilor de menținere, asigurare și restabilirea ordinii publice prin desfășurarea operațiunilor polițienești de stabilizare și combatere a revoltelor în mulțime”, mai anunță MAI.

Din 2014 și până în prezent, R. Moldova a detașat contingente de militari ai Armatei Naționale în misiunea KFOR din Kosovo, în componența Forței Multinaționale de Menținere a Păcii. Cel de-al 20-lea contingent al Armatei Naționale, format din 41 de militari profesioniști, a fost detașat în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo pe 25 ianuarie