Candidații concursului „Pedagogul anului” vor fi obligați să depună o declarație pe propria răspundere

Candidații concursului „Pedagogul anului” vor fi obligați să depună o declarație pe propria răspundere
Sursa foto: Teleradio-Moldova

Candidații care doresc să participe la concursul republican „Pedagogul anului” vor fi obligați să depună o declarație pe propria răspundere privind lipsa sancțiunilor disciplinare. Noua prevedere se regăsește în modificările regulamentului concursului, aprobate de Cabinetul de miniștri în cadrul ședinței Guvernului din 19 februarie.

„Prezentul proiect este elaborat pentru soluționarea unor deficiente care rezultă din petițiile/postările media, a cetățenilor, precum și în scopul evitării situațiilor privind integritatea si onestitatea candidaților la concurs, a responsabilizării și prevenirii celor mai mici suspiciuni cu privire la probitatea profesională a candidaților pentru menținerea prestigiului concursului republican”, explică Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în nota de fundamentare a documentului.

Declarațiile vor fi analizate conform articolului 3521 din Codul penal, cu privire la falsul în declarații.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Amintim că la ediția precedentă a concursului a fost premiată directoarea unei grădinițe din orașul Rîșcani, sancționată disciplinar de două ori.

MEC precizase că nu cunoștea despre aceste detalii, or verificarea dosarelor de concurs ale candidaților ține de responsabilitatea Organului local de specialitate în domeniul învățământului (OLDSI) și a autorităților publice locale, care desemnează învingătorii etapei raionale a concursului.

Directoarea unei grădinițe din Rîșcani riscă să rămână fără titlul „Educatorul anului” și premiul de 50.000 de lei
Directoarea grădiniței „Guguță” din raionul Rîșcani, Valentina Moscalo, ar putea să rămână fără titlul „Educatorul anului 2024” și premiul în valoare de 50.000 de lei, oferit pentru locul I. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat că inițiază examinarea procedurii de retragere, întrucât a…

La scurt timp, ministerul de resort a ordonat constituirea unei comisii speciale, care să examineze corectitudinea conferirii titlului „Educatorul anului 2024”. În cele din urmă, primarul orașului Rîșcani a dispus revocarea sancțiunii disciplinare aplicate câștigătoarei, iar comisia nu a constatat temei legal de retragere a titlului.

Totodată, MEC anunțase că regulamentul concursului va fi modificat prin introducerea obligativității de a depune o declarație pe propria răspundere privind lipsa sancțiunilor disciplinare și lipsa altor abateri de etică și disciplină.

Concursul „Pedagogul anului” este organizat începând cu anul 2006, cu scopul de a încuraja excelența în rândul cadrelor didactice și a spori prestigiul profesiei de pedagog.

Mai multe cadre didactice vor putea fi premiate în cadrul Concursului republican „Pedagogul Anului”
Numărul cadrelor didactice care vor fi premiate în cadrul Concursului republican „Pedagogul Anului”, la categoria „Profesorul anului”, a fost majorat de la trei la 12. Valoarea premiilor va varia între 15.000 și 50.000 de lei, iar laureaților li se va acorda gradul didactic următor celui pe care îl