Bulgaria va deveni al 21-lea stat membru al zonei euro. Decizia oficială a Consiliului UE

Bulgaria va deveni la 1 ianuarie 2026 cel de-al 21 stat membre al zonei euro. Consiliul Uniunii Europene (UE) a adoptat marți ultimele trei acte juridice necesare în acest sens. Moneda comună a UE, euro, va fi introdusă începând cu anul viitor, transmite Consiliului UE, într-un comunicat.
„Începând de astăzi, Bulgaria devine cel de-al 21-lea membru al zonei euro. Aceasta marchează punctul culminant al unui proces minuțios de aderare a Bulgariei, care a cuprins o analiză riguroasă și o pregătire intensă. Felicit călduros Bulgaria și poporul bulgar pentru această realizare extraordinară”, a declarat Stephanie Lose, ministrul pentru afaceri economice din Danemarca, țară ce asigură președinția Consiliului UE.
Miniștrii de finanțe ai UE au stabilit rata de conversie între euro și leva bulgară la 1,95583 leva pentru 1 euro. Aceasta corespunde ratei centrale actuale a levului în cadrul mecanismului ratei de schimb (ERM II). Acum Bulgaria are la dispoziţie mai puţin de șase luni pentru a pregăti tranziția tehnică.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Deputații europeni au dat un aviz majoritar favorabil propunerii Bulgariei de a adopta moneda euro și de a adera la zona euro la 1 ianuarie 2026. Cu 531 de voturi pentru, 69 împotrivă și 79 de abțineri, Parlamentul a adoptat un raport care confirmă că Bulgaria îndeplinește criteriile pentru adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2026.
Cea mai recentă țară care a aderat a fost Croația, în 2023.
Bulgaria încearcă să-și schimbe moneda - leva - în locul monedei euro încă de când a aderat la UE, în 2007. Aderarea la zona euro, pe lângă utilizarea bancnotelor și monedelor euro, înseamnă și un loc în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, care stabilește rata dobânzii.
Alte șase țări membre ale UE încă rămân în afara zonei monedei unice. Este vorba despre Suedia, Polonia, Republica Cehă, Ungaria, România și Danemarca. Niciuna dintre ele nu are planuri imediate de a adopta moneda euro, fie din motive politice, fie pentru că nu îndeplinesc criteriile economice necesare.
