Buletinele de identitate ar putea fi înlocuite cu un nou tip de acte. Când va fi pusă în aplicare legea

Buletinele de identitate ar putea fi înlocuite cu un nou tip de acte. Când va fi pusă în aplicare legea
Sursa foto: lex.justice.md

Cetățenii R. Moldova vor primi un nou tip de act de identitate, și anume cartea de identitate, care va corespunde rigorilor europene din domeniu. Anunțul privind proiectul de lege prezentat pentru consultări publice a fost publicat luni, 4 septembrie pe portalul online particip.gov.

Potrivit proiectului de lege, titularul cărții de identitate se va putea identifica în baza acesteia atât pe teritoriul țării, cât și în statele în care va putea călători în baza acordurilor internaționale.

Actualmente cetățenii R. Moldova au posibilitatea de a călători în baza buletinului de identitate în Ucraina și Turcia

Excluderea datelor despre domiciliul/reședința temporară din conținutul actelor de identitate de uz intern, de asemenea, a fost inclusă în inițiativa de stat. Aceste date, potrivit documentului, vor fi disponibile în format electronic pe platforma guvernamentală „MConnect” între Registrul de stat al populației și cele ale autorităților publice.

În ceea ce privește alegerile de orice nivel din țară, „alegătorul va prezenta actul de identitate biroului electoral al secției de votare pentru înregistrarea prezenței acestuia la votare și verificarea înscrierii în lista electorală de bază”.

„Ștampila cu mențiunea ce confirmă efectuarea votării în ziua scrutinului electoral nu se va mai aplica pe fișa de însoțire sau pe buletinul de identitate provizoriu, așa cum este în prezent”, potrivit proiectului.

Din data intrării în vigoare a modificărilor propuse, cărțile de identitate, precum și toate tipurile de buletine de identitate și de permise de ședere se vor elibera fără fișa de însoțire care făcea dovada domiciliului/reședinței temporare.

„Toate documentele de identitate aflate deja în circulație vor fi considerate nule de drept, pe motiv că informația cu privire la adresa nouă de domiciliu/reședință temporară se va actualiza”, se indică în nota informativă la proiectul de lege.

Amendamentele din proiectul de lege vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2025, când vor fi create toate condițiile juridice și tehnice, pentru a le pune în aplicare.