Bugetul capitalei este afectat de noile scumpiri la resursele energetice, declară primarul general

Bugetul capitalei este afectat de noile scumpiri la resursele energetice, declară primarul general

Circa 400 de milioane de lei ar costa bugetul municipal pentru a acoperi noile scumpiri la resursele energetice. Declarația a fost făcută de primarul general Ion Ceban, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale de luni, 20 ianuarie 2025. Potrivit edilului orașului, „este vorba de o nouă sumă de bani care nu era planificată pentru acoperirea acestor cheltuieli”. În acest sens, Ceban a menționat că va solicita Guvernului compensarea măcar la unele servicii strategice și anume la transportul public și la iluminatul public.

Noile scumpiri la resursele energetice „bat foarte tare în bugetele locale”, declară Ion Ceban, care menționează că Chișinăul ar avea nevoie de circa 400 de milioane de lei pentru a acoperi tarifele actuale.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Așa ne arată datele preliminare - calculele pe care le-am făcut la Întreprinderile Regiei Transport Eelectric Chișinpu (RTEC), Apă Canal Chișinău, Lumteh și alte entități ale Primăriei. (...). Având în vedere că în legea bugetului de stat pentru anul 2025, pentru Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, este prevăzută o sumă de 1. 524.402,8 mii de lei, în fondul de rezervă al Guvernului, Primăria municipiului Chișinău va solicita compensarea măcar la unele servicii strategice și anume la transportul public și la iluminatul public, și asta ar fi de aproape 180 de milioane de lei din sursele fondurilor bugetului de stat”, a declarat, luni, 20 ianuarie 2025, primarul general Ion Ceban, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

Reprezentații Guvernului nu au venit, deocamdată, cu vreo reacție.

Din 10 ianuarie 2025 au intrat în vigoare noile tarife la energia electrică, aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în ședința din 3 ianuarie. Energia electrică produsă de Termoelectrica s-a scumpit de la 2,00 lei/kWh până la 3,16 lei/kWh, iar cea produsă de CET-Nord s-a majorat de la 2,56 lei/kWh până la 3,06 lei/kWh. Tarifele au fost ajutate în urma solicitărilor expediate în adresa ANRE de către Termoelectrica și CET-Nord.

În context, menționăm că pentru perioada ianuarie-martie, toți beneficiarii de compensații la energie vor primi și compensații pentru electricitate. Guvernul va compensa creșterile de tarif pentru un consum lunar de 110 kWh.

Din 10 ianuarie, cetățenii vor plăti mai mult pentru căldură și electricitate
De astăzi, 10 ianuarie, cetățenii vor achita un tarif mai mare pentru agentul termic și energia electrică. Hotărârile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din 3 ianuarie, privind majorarea tarifelor pentru energia termică livrată de „Termoelectrica” și „CET-Nord”, precum și en…