Bucureștiul explică de ce i-a aplicat interdicția primarului de Chișinău. Reacția lui Ion Ceban

ACTUALIZARE (16:48) Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, condamnă declarațiile ministrei de Externe de la București, Oana Țoiu. Se întâmplă după ce oficiala a spus că interdicția aplicată lui Ceban a fost motivată de „legăturile sale complicate cu reprezentanți ai Federației Ruse”.
„Acest tip de „legături complicate” nu există și ei cunosc acest lucru. Există politicieni atât în România, cât și în R. Moldova și statele UE care nu neapărat au „legături complicate”, dacă să vorbim în terminologia dumneaei, dar chiar deschise, și nu li se întâmplă nimic”, a spus Ion Ceban într-o intervenție video.
Mai mult, edilul capitalei a menționat că instituțiile pasează responsabilitatea pentru decizie una alteia, fapt care ar demonstra că decizia de aplicare a interdicției este de fapt o „comandă politică”.
„Că nu (a decis - n.red.) ministerul de externe, că ar fi fost o altă instituție. Care instituție nu cunoaștem și nici dovada acestor probe nu există la momentul de față. Nu mi-a fost prezentată până în ziua de azi vreo dovadă că ar exista ceva pentru că acel ceva nu există”, a adăugat Ion Ceban.
ȘTIREA INIȚIALĂ (14:47) Ministra Afacerilor Externe de la București, Oana Țoiu, a explicat de ce primarul Chișinăului, Ion Ceban, a primit interdicția de a intra în România. Șefa diplomației române a declarat astăzi într-un interviu pentru RFI România că la baza deciziei au stat „legăturile complicate” ale lui Ceban cu reprezentanţi ai Federaţiei Ruse, acestea fiind „documentate de multă vreme”.
Deși interdicția a fost aplicată în cazul a trei cetățeni moldoveni, Oana Țoiu a spus că Ion Ceban este singurul nume public despre care poate vorbi.
„În cazul domnului Ceban, (...) există de multă vreme documentate legături complicate ale dumnealui cu reprezentanţi ai Federaţiei Ruse. Pentru România este extrem de important ca acest tip de influenţă să fie limitată pe teritoriul nostru, mai ales că noi avem un număr foarte mare de cetăţeni, care sunt şi cetăţeni români şi cetăţeni ai R.Moldova. Este o decizie care a fost luată din raţiuni care ţin de siguranţa naţională. Decizia de a nu permite accesul pe teritoriul României are drept efect direct decizia de a nu permite accesul pe teritoriul spaţiului Schengen”, a menționat Țoiu în cadrul interviului.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Întrebată dacă vor fi luate și alte măsuri similare, ministra de la București a răspuns în felul următor:
„Nu este o măsură pe care a luat-o Ministerul Afacerilor Externe direct, pentru că nu ţine de competenţa noastră acest tip de monitorizare şi acest tip de decizie pe siguranţa naţională. Este o decizie care este pornită din aceste raţiuni de siguranţă naţională, însă Ministerul Afacerilor Externe este un partener important în acest proces şi pentru noi este foarte important, atât cât ţine de noi şi de celelalte ministere, să ne asigurăm că limităm acest tip de riscuri de influenţă şi de prezenţă pe teritoriul nostru”.
Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, precum și alți doi cetățeni ai R. Moldova, au primit interdicția de a intra pe teritoriul României, măsura fiind o interdicție de acces în spațiul Schengen.

Diplomația română a invocat că decizia a fost luată „din motive ce țin de considerente de siguranță națională”. Ulterior, pe 14 iulie, președintele României Nicușor Dan a precizat în cadrul unei conferințe de presă că măsura a fost luată în urma unei evaluări privind securitatea națională a României și că nu poate oferi alte detalii.
Din ziua în care s-a aflat despre decizie, în spațiul public și în presă s-a vehiculat că celelalte două persoane a căror intrare a fost interzisă în UE sunt jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev, în prezent lider al partidului „Viitorul Moldovei”.
Pe 11 iulie, Natalia Morari a confirmat informația, anunțând că a primit confirmarea „din surse sigure”, însă încă nu are vreun document oficial. Cu o zi înainte, Vasile Tarlev a anunțat că nici el și nici echipa sa nu au primit vreo notificare oficială despre potențiala interdicție.

Ion Ceban susține că solicitarea de aplicare a interdicției a venit de la Chișinău, din partea președintei Maiei Sandu. Mai mult, acesta a declarat că decizia ar reprezenta rezultatul unei „înțelegeri” între Maia Sandu și omologul său român, Nicușor Dan.
Natalia Morari a declarat că solicitarea a venit „dintr-o supărare foarte mare” pe care Maia Sandu o are față de activitatea sa jurnalistică.