Blocul Socialiștilor și Comuniștilor inițiază o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean

Blocul Socialiștilor și Comuniștilor inițiază o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean
Caputră ecran. Sursa foto: Facebook/ Partidul Socialiștilor din R. Moldova

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) inițiază un proiect de moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean, pentru ca ulterior să fie declanșate alegeri parlamentare anticipate”. Anunțul a fost făcut luni, 25 septembrie, de președintele fracțiunii BCS, Vlad Bătrîncea, în cadrul unui briefing de presă.

Vicepreședintele Parlamentului a declarat că inițiativa de moțiune a venit de la faptul că actualul Guvern „nu este capabil să gestioneze crize, să ofere soluții și să apere interesul național al R. Moldova”.

„Autoritățile nu au nicio strategie în domeniul economic și financiar. Până în prezent, Guvernul nu este capabil să producă o singură idee economică eficientă și înțeleasă de toți cetățenii. (...)

Moldova a spart toate anti-recordurile posibile și imposibile. Toate aceste materiale și analize vor servi drept bază acelei moțiuni de cenzură care am declarat că vom înainta împotriva Guvernului actual”, a spus deputatul Vlad Batrîncea.

Deputatul Bătrîncea a declarat că inițiativa împotriva guvernului actual va fi prezentată la următoarea ședință a Parlamentului. Tot la următoarea ședință deputații vor prezenta un set de soluții „anti-criză”.

Amintim că în iulie curent liderul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a afirmat că demiterea Guvernului „este cea mai scurtă cale” pentru a declanșa alegeri parlamentare anticipate.

„Considerăm că moțiunea de cenzură și demiterea Guvernului Recean este cea mai scurtă cale pentru a avea alegeri parlamentare anticipate – unica soluție pentru a reseta această guvernare, pentru a aduce oameni profesioniști la guvernare”, a menționat Bătrîncea în cadrul unei conferințe anterioare.

Moțiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la investitura. Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului poate fi inițiată de cel puțin 1/4 din numărul deputaților aleși.

Moțiunea simplă și de cenzură se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți. În cazul adoptării moțiunii de cenzură, Primul-ministru va prezenta în termen de cel mult trei zile, Președintelui R. Moldova demisia Guvernului.