BERD va acorda un grant de 5,4 milioane de euro pentru implementarea proiectului „Deșeuri solide în R. Moldova”

BERD va acorda un grant de 5,4 milioane de euro pentru implementarea proiectului „Deșeuri solide în R. Moldova”
Sursa foto: collabmedia

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va acorda țării noastre un grant în valoare de 5,4 milioane de euro pentru implementarea proiectului „Deșeuri solide în R. Moldova”. Un proiect de lege privind ratificarea unui acord de împrumut a fost aprobat marți, 30 aprilie, de către Guvern.

Anterior, Ministerul Mediului anunța că grantul va cofinanța construcția unui depozit sanitar regional conform standardelor Uniunii Europene, infrastructura de sortare și compostare la Dondușeni, construcția stațiilor de transfer în Briceni și Edineț, și achiziționarea echipamentelor aferente sistemului integrat de management a deșeurilor.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Adunarea Contribuitorilor E5P, un fond multi-donator de 407 milioane euro, inițiat de Suedia, care operează în întreaga regiune a Parteneriatului Estic, a aprobat în luna august 2023 un grant de investiții E5P în valoare de 5,4 milioane de euro, pentru îmbunătățirea managementului deșeurilor solide în partea de Nord a R. Moldova, care cuprinde raioanele Briceni, Edineț, Ocnița și Dondușeni, fiind regiunea desemnată nr. 8 în cadrul - Programului Național de Gestionare a Deșeurilor.

Această finanțare completează un împrumut de 25 milioane euro acordat de BERD Guvernului R. Moldova, parte a unui pachet de finanțare mai larg, cu un împrumut suplimentar din partea Băncii Europene de Investiții și granturi investiționale din partea altor donatori bilaterali.

BERD este un important investitor instituțional în R. Moldova. Până în prezent, Banca a investit peste 2 miliarde euro în țară prin intermediul a 160 de proiecte, cu 52% din portofoliul său în infrastructură durabilă.