Barometrul socio-politic: Ce cred cetățenii despre referendumul privind aderarea R. Moldova la UE
Circa 47% din moldoveni consideră că organizarea unui referendum privind aderarea la Uniunea Europeană este un lucru inutil, în condițiile în care R. Moldova are deja statutul de țară candidat, iar la final de 2023 s-au deschis negocierile privind aderarea la UE. Acest lucru rezultă din rezultatele barometrului socio-politic, realizat de IMAS, publicat joi, 21 martie.
Din cei 1.091 de respondenți care au participat la studiu, 44% califică inițiativa drept un lucru util, iar alte 9% nu au putut sau nu au dorit să ofere un răspuns.
Părerile moldovenilor s-au divizat și în privința motivului principal care stă în spatele deciziei deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de a modifica legea astfel încât referendumul să poată fi organizat în aceeași zi cu turul I al alegerilor prezidențiale
Pe de o parte, 37% dintre cetățenii intervievați au răspuns că „PAS se teme că Maia Sandu ar putea pierde alegerile”, iar alte 13% au spus că decizia urmărește atragerea mai multor voturi pentru candidatura actualei președinte.
Pe de altă parte, 34% din numărul total de respondenți susțin că decizia de a organiza referendumul în aceeași zi cu primul tur al scrutinului prezidențial vine să demonstreze „că majoritatea cetățenilor își doresc integrarea în UE”.
Aproape jumătate dintre participanții la studiu (48%) au calificat modificarea legislației electorale privind stabilirea referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale drept un abuz, în timp ce 38% consideră că acțiunea este legală.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Totodată, 52% dintre respondenți nu sunt de acord cu organizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, iar 44% susțin inițiativa.
Studiul a fost realizat de IMAS-Cercetare și Strategii SRL, la comanda Independent News (România), în perioada 9 – 27 februarie curent, pe un eșantion de 1.091 de persoane din 91 de localități, marja de eroare fiind de ±3.0%.
Amintim că, pe 24 decembrie 2023, președinta Maia Sandu a anunțat că va candida pentru un nou mandat la toamnă și a solicitat Parlamentului inițierea organizării unui referendum privind aderarea la UE. La două zile distanță, PAS a propus modificarea Codului electoral.
Astfel, la 28 decembrie 2023, deputații PAS au votat un amendament care se permită organizarea referendumului republican în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale.
Partidul Comuniștilor din R. Moldova a anunțat că va boicota referendumul republican privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, solicitat de Maia Sandu.