Aveți grijă de copii și nu urcați în stare de ebrietate la volan. Recomandările Poliției pentru Ziua Vinului
În acest weekend, în centrul capitalei și în mai multe localități din țară vor avea loc evenimente cultural-artistice dedicate sărbătorii „Ziua Națională a Vinului”. În acest context, Poliția recomandă cetățenilor să evite apariția în stare de ebrietate în zonele de agrement și să supravegheze în permanență copiii. Șoferii sunt atenționați să nu urce la volan dacă au consumat băuturi alcoolice și să respecte indicațiile polițiștilor de patrulare.
În zilele de 5 și 6 octombrie, când R. Moldova sărbătorește Ziua Națională a Vinului, Poliția va fi prezentă per drumurile naționale și în zonele publice, asigurând ordinea și siguranța rutieră. Având în vedere posibilele aglomerații din trafic, Poliția solicită tuturor participanților la trafic să dea dovadă de prudență.
Începând cu 4 octombrie, ora 16:00, până la 7 octombrie, ora 5:00, circulația rutieră în PMAN va fi sistată, în perimetrul străzilor Maria Cebotari și Alexandr Pușkin.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Din 5 octombrie, ora 5:00 - până la 7 octombrie, ora 5:00, traficul pe strada Bănulescu-Bodoni, între străzile Columna și 31 August 1989, va fi de asemenea restricționat.
Polițiștii de patrulare vor dirija traficul și vor redirecționa vehiculele pentru a preveni ambuteiajele și blocajele rutiere.
Recomandări pentru cetățeni:
- Supravegheați în permanență copiii.
- Nu urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice.
- Respectați indicațiile polițiștilor de patrulare.
- Manifestați un comportament corect și respectați ordinea și curățenia în spațiile publice.
- Evitați apariția în stare de ebrietate în zonele de agrement și în locurile cu aglomerări mari de persoane.
ATENȚIE! Medicii avertizează că abuzul de alcool are efecte negative asupra sănătății și agravează riscurile problemelor în familie, sociale și la locul de muncă.
Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), orice doză de alcool poate prezenta risc pentru sănătate. Alcoolul are un impact major asupra sănătății publice, fiind unul dintre principalii factori de risc pentru tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroza hepatică, unele forme de cancer.
Potrivit noilor modificări la Codul Penal, intrate în vigoare din 7 septembrie 2024, șoferii depistați băuți la volan riscă amenzi de până la 150 de mii de lei sau cu închisoare de la 2 la 5 ani, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Sancțiunea urmează să fie aplicată de instanța de judecată.